Tuesday, October 31, 2017

5 Terapi Wanita Bekerja di Rumah

Teks: Rahayu Rashid
Image: Koleksi Peribadi Rahayu Rashid


Bila 24/7 seorang pompuan dok merappp jer kat rumah, lama-lama boleh jadi tepu otak. Sesilap, boleh jadik depressed okey. Ni kes dia jenis kaki merayap la sebelum ni hahaha. Mau tak mati kutu kalau terperap kat umah macam sang katak di bawah tempurung.

Sebab tu la, kalau laki ajak pegi Speedmart 99 beli susu dan pampers anak pun dia merenyam suka sebab dapat ikut haaha. Padahal, kekadang tu tak turun pun dari keta. Duduk jer dalam kete riba baby, sebabnya kalau turun dia boleh migrain sakit kepala sebab panas (ni kalau kes keluar waktu siang hari la, kan sekarang ni musim panas lain macam).

Haaa... tu dia. Kesian kat seorang surirumah itu. Pegi Speedmart 99 yang jaraknya dalam 2km pun dia dah hepi. Tu belum lagi laki ajak gi IOI Mall Putrajaya hihihi. Sedeh la ko Ayu... ehh, tertaip nama sendiri pulak, kantoiiii suka ikut lagi gi kedai hahhaa. Ini antara terapi tau! Senang tak nak gembirakan saya? 

So, selain pegi Speedmart 99 hihi, ni antara terapi surirumah yang boleh digunapakai. Sebab saya tau, ramai di kalangan pembaca blog ni adalah kaum wanita. Maklumler, geng kaki deko ramai kannn. So, sesuai la share kat sini. 

5 Terapi Wanita Bekerja di Rumah:

1. Keluar jalan-jalan 
Macam saya cakap yang kat atas tu la contohnya. So takyah ulas lah. 




2. Rumah yang bersih dan teratur
Haaa, kalau rumah bersepah, boleh jadi amukan niyang rapik yer. Sebab serabut otak dok pikir macam-macam benda nak kena buat, sekali tengok rumah yaaa ampunnnn. So, sentiasalah konsisten kemas rumah. Sekali-sekala bersepah tu, adat laaa sebab kita ada anak-anak kan. Tapi, biarlah kena pada masanya.




3. Jadual harian yang teratur
Walaupun tak semestinya kita mampu ikut jadual tu, takper. At least kita ada satu guideline untuk kita ikut. Kalau dapat ikut 60% ke, dah ok dah tu. So, bila aktiviti kita on track, kita akan rasa lebih tenang dan hepi.



4. Mempunyai hobi 
Tak kiralah apa pun hobi kita, contohnya tanam pokok bunga ke, berkebun ke, baking ke, mengait ke, buat quilt ke, masak dan makan ke hehhee, baca buku ke, terpulang. Jika kita dapat luangkan masa dalam 15 minit sehari pun dah memadai. Mesti rasa lega dan ringan kepala bila kita dah ada masa untuk hobi kita.




5. Me Time dan Reward untuk diri sendiri
Me Time, tak semua orang boleh dapat, especially yang ada baby. Macam saya ni haaa. Tak payah berangan nak Me Time yer. Me Time dalam 'toilet' pun takleh hahahha. Tapi, cubalah jugak selitkan masa baby nap atau dia dok ralit main ngan papa dan abang kakaknya. Macam sekarang ada Nek Jah dan Ayah su, dapat la rehat berangan kejap dalam 15 minit hehe. 

Reward untuk diri sendiri pulak, takyah la sampai membebankan. Kannn sampai 3 bulan sekali nak ajak gi bercuti pengsannn hahaha. Tapi tu depends la pada kemampuan masing-masing. Kalau kita pompuan ni, dapat beli Lip Matte sebatang dah hepi dah hahahha. 



So, tu jer nak share pepetang ni. Semoga kita kaum pompuan yang bekerja di rumah sentiasa bermotivasi dan bersemangat untuk berjuang. Tak mudah yer nak galas tanggungjawab sebagai domestic manager dan bekerja dari rumah ni.


Till then, apa pulak terapi anda selain daripada yang saya list-kan 5 di atas? Ikutkan banyak lagi, tapi tu jer sempat share, sebab baby Ayra si Ratu Bono punya pitching dah makin naik bila tengok mama dia berbahagia ngadap laptop kat Console SOHO ni.



Semua gambar lama jer hehee. Layannnnn!

5 Teknik Marketing Yang Dikatakan "Tipu Sunat"?

SUMBER: www.ayurashid.com


Ni bukan nak kata saya ostajah pilihan ke apa, tetiba di hari Jumaat citer bab berkaitan agama kannnn. Tapi, saya just nak share dari sudut pandangan saya sebagai hamba Allah yang dhoifffff ilmu agama, apalagi amalan, yang dalam masa yang sama saya juga adalah online seller dan kaki online shopping hahaha.

Saya nak share ni berdasarkan apa yang saya pernah baca orang yang lebih arif sharing dan jugak pemerhatian saya sendiri. 

Nowadays, banyak teknik marketing (atau lebih tepat jika disebut what so-called marketing techniques, sebab benda ni takder dalam buku Principles of Marketing pun), tapi kita ikut jer la apa yang dilabelkan sebegitu iaitu Teknik Marketing.

Gambar sekadar hiasan

Tipu sunat?

Haaa, dalam Islam takder yer istilah tipu sunat. Tapi kita ni haaa yang memandai-mandai buat terms macam tu. Padahal, memang dah tau pun, niat tak halalkan cara. 

Nak tau 5 contoh teknik marketing yang dikatakan tipu sunat sebab nak tarik perhatian orang, nak buat orang curious apa yang menariknya servis/produk yang dijual, dan nak tarik followers yang boleh menyumbang kepada terjadiknya urusan jual-beli.

1. Copywriting
Contoh:
"Buku ini sudah terjual sebanyak 100 naskah! Kini cuma tinggal 5 naskah saja lagi. Lepas ni dah takder yer stok buku ni."

PADAHAL... (sambung la sendiri yer malas nak taip hahhaa)


2. Testimoni
Testimoni palsu atau testimoni dibuat-buat. Ni takyah ulas la, kang ramai yang panas. Hehehe.


3. Menggunakan duta produk, padahal duta tak guna pun produk tu
Ini banyakkkkkk berlaku, hanya mereka ajer yang tau disebaliknya. Yang kita ni, bila tengok duta produk cun melecun terus terpengaruh nak beli (termasuk la si tukang taip ni haaa, tak kater orang lain hahhaha). Tapi, ni saya bagi contoh, dan takder nak tunding jari kat memana founder atau produk pun. Cuma, saper makan cili, dia terasa la pedasnya dan dengan pesanan hakak #MohonInsaf


4. Upah orang untuk komen dan puji-puji produk/servis 
Haaa... ni antara trend terbaru yang tengah 'in'. Contoh dia macam ni. Saya sebagai seller, pegi upah beberapa orang untuk klik like, komen dan share tentang post produk yang saya jual. Dengan kata lain, komen tu menipu jer sebenarnya sebab mereka diupah untuk komen yang baik-baik dan puji produk. Ni contoh mudah la saya kasik.


5. Storitelling Copywriting melampau-lampau 
Ni memang banyak sangat, especially untuk produk-produk wanita. Yang pasal ketat sana sini, naikkan gunung la...  nanti abang carik lain laa... hahaha, memang tak menahan bila baca. Come on la wahai wanita, takyah la desperate sangat pasal ni sampai mudah nau tertipu dengan storytelling melampau tu. Benda tu mungkin kisah benar, mungkin tidak. Tu tak dinafikan la. Tapi kalau sampai tahap boleh buatkan orang baca tu depressed, dah kenapa hehee.


JADI, kalau kita ni berbisnes, berpada-padalah dalam nak buat marketing macam mana. Sentiasa ingat. Apa kita buat, ada yang dok tulis kiri-kanan ni haaaa. Yang kat ATAS tu, sentiasa dok memerhati. Rezeki, biarlah berkat. Sebab kita nak asbab bisnes kita buat ni, bukan ajer untuk duit, tapi untuk manfaat pada diri dan orang lain especially pengguna. Dan, biarlah kita jadik seller atau usahawan kaya dan berjaya dunia akhirat.

Jangan sebab menipu sunat yang kita rasa tu teknik marketing jer punnnnn, buatkan kita tersekat di skala 2 untuk mendapat redho dariNya.

Saya mohon maaf yer andai ada yang terasa dan saya terlampau kata. Maklumlah, saya ni tak reti ayat manis berkias. Straight to the point sudah, kasik mudah paham. Sesungguhnya mana yang baik itu datangnya dari Allah, dan yang buruks tu datangnya dari saya. 

Dengan nama Allah, saya berharap agar post ni memberi manfaat buat kita semua dalam perjuangan bisnes dan mendapat redha Allah dalam meraih rezeki dariNya. Amin.



P/S: Tetiba feeling macam ustazah Nurhafizah Musa :)

Monday, October 30, 2017

Bermula Bisnes dari Bawah sebagai Dropshipper

Bila scroll jer fesbuk, kita boleh tengok betapa banyaknya peluang nak buat duit dengan:
  • Produk dah sediada
  • Modal minimum dan 0 modal (tapi hidden cost still ada yer)
  • Coaching dan mentoring system disediakan
  • Pilihan niche produk yang pelbagai dan ada demand
  • Boleh pilih medium marketing atau channel yang kita nak guna
  • Business Plan yang telah disediakan oleh syarikat atau founder




Tepuk dada, tanya diri sendiri. Nak bermula dari level mana atau bagaimana. Atau, nak tengok saja orang lain dah mula buat, dan kita nak jadi penonton saja. Terpulang!



Jangan risau, takut atau malu nak bermula bisnes dari bawah. Contohnya sebagai Dropship atau agent. It's okay! Sebab bermula dari bawah contohnya sebagai Dropship tu ada banyak kelebihan yang kita boleh dapat. Antaranya ialah:

  • Dropship sesuai untuk newbie dalam bisnes
  • Dropship sangat sesuai untuk individu yang ada komitment lain seperti bekerja makan gaji. 
  • Anda sibuk dengan urusan sebagai surirumah.
  • Anda masih lagi pelajar IPT/IPTA
  • Anda adalah graduan yang sedang berusaha gigih mencari peluang pekerjaan.
  • Anda ada bisnes lain, dan nak tambah lagi sumber pendapatan
  • Anda boleh belajar dari bawah, bagaimana nak mula bisnes
  • Anda boleh belajar selok belok dan asas bisnes
  • Anda nak tambah pendapatan tanpa pegang produk, keluarkan modal yang banyak
  • Anda bizi tak dapat uruskan stok, cuma ada masa untuk buat promosi dan uruskan order.
  • Anda tiada transport untuk  keluar buat COD atau pengeposan.

Pokoknya, ANDA NAK BERMULA dan nak berbisnes. Di mana ada kemahuan, disitu ada jalan. Ramai di kalangan stokis, dan founder sekalipun, mereka ramai yang mula bisnes dari bawah dengan menjual produk orang lain. Contohnya sebagai Dropship la.

Dah ada pengalaman, dah makin expert, ilmu dah bertambah, networking dah besar dan dah ada 'database' pelanggan, mereka mula ke langkah yang seterusnya untuk kembangkan diri dalam bisnes.

Bila dah jadi Dropship, takkan la selamanya kita nak dok level Dropship kan? Mesti ada matlamat nak upgrade jadik Agent dan Stokis. Kita pulak bina team untuk bantu orang lain untuk sama-sama dengan kita jana income. 

Dalam bisnes yang konsep berjemaah ni, takder istilah aku boleh kaya sorang-sorang. Kita nak kaya? Kita kena bantu orang bawah kita atau dengan kata lebih manis bisnes partner kita untuk kaya dulu. Dorang dapat, kita pun dapat. Sebab tu la, kita kena ada matlamat untuk bantu orang lain dengan bisnes dan produk yang kita jual.

Niat dan matlamat mesti betul. InsyaAllah, anda pun boleh dapat income lumayan dengan bermula dari bawah sekalipun. Jangan tamak atau jangan gelojoh nak kaya cepat. Bermula dari bawah pun, kalau kita konsisten, InsyaAllah. Boleh!




Saya doakan semoga korang yang baca blog dan entry ni, sedang mendaki tangga kejayaan. Jatuh bangun dalam bisnes adalah perkara biasa.

Kita hebat bila kita segera bangkit dari kejatuhan dan terus melangkah dengan ilmu dan pengalaman yang lebih bernilai.


Jika anda ingin menjadi Dropship Dexandra DAN/ATAU Tasneem Naturel Balm, hubungi saya di Whatsapp: 019 - 989 8341

Images source: Google 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Servis Upah Menulis (Ghostwriter)

Saya menawarkan servis upah menulis (Ghostwriter) untuk anda yang memerlukan perkhidmatan menulis. Dengan kadar upah menulis yang sangat be...