Friday, April 29, 2016

Ia Bukan untuk Dipertandingkan!

Teks: Rahayu Rashid
Image: Koleksi Peribadi Rahayu Rashid

Catatan di 'muka buku' adalah catatan yang sangat menggores perasaan. Keyboard warrior menunjukkan taring masing-masing sambil berselindung disebalik skrin smartphone atau laptop. Mereka bebas meluahkan pendapat tanpa noktahnya. Pelbagai topik diutarakan yang mengundang pelbagai reaksi, telahan, membuka aib dan fitnah.

Inilah dunia akhir zaman!


Terlalu banyak hal yang dipertandingkan. Aku hebat, kau tak hebat. Aku kerja kerajaan, hidup dan masa depan aku terjamin. Aku ada pencen dan pelbagai kemudahan kerana aku bekerja kerajaan, kau kerja swasta jer, ko tak kerja, surirumah jer?

Kau surirumah, tak bergaya. selekeh. berkain batik berbaju t-shirt lusuh. lupa dah cara pakai lipstik apa lagi mekap! ko rugi belajar tinggi-tinggi tapi terperuk di rumah. mak atau mak mertua sayang aku dan suami aku lebih, sebab kami kerja kerajaan, makan gaji, kau tak kerja harapkan suami jer tanggung. 


yadaaa... yadaaaa... yadaaaaa.

Halooo... ia bukan untuk dipertandingkan! Kehidupan masing-masing biarlah masing-masing tentukan. tak perlu nak bertanding. kerana setiap orang punya pilihan masing-masing. Jadi, kenapa perlu risau atau ambik peduli dengan hal SEREMEH ini?

Semoga rakan surirumah kekal tabah dengan kata-kata sebegini. Jangan sedih-sedih. Rezeki di tangan Allah, DIA Maha Pemberi Rezeki, Maha Kaya. InsyaAllah, tak kebulur pun kalau tak kerja dengan kerajaan.

P/S: Ini adalah rumusan daripada beberapa pertanyaan dan keluh-kesah daripada wanita yang berkongsi kisah mereka kerana dipandang rendah oleh keluarga mertua kerana tidak bekerja kerajaan. Alahai, masih ramai yang berfikiran kolot! Biarkan mereka dengan 'pencen' mereka itu :)

Tuesday, April 26, 2016

Best Ke Kerja dari Rumah?


Status Facebook saya pagi semalam dengan bertemankan gambar SOHO kesayangan saya:


Kerja tanpa boss & opismate, namun bertemankan Ahwie yang mendendangkan lagu Bara ;P

Selamat bekerja!






Hmmm... agak-agak best tak kerja dari rumah ni bila baca status Facebook saya tu?


Kita boleh 'design' kehidupan harian kita.
Tak kesah la, kerja dari rumah ke.
Dari pejabat ke.
Dari mana sekalipun, asalkan kita selesa, enjoy dan keluarga tetap jadi keutamaan.

Lakukan semuanya kerana Allah.


Jumpa lagi :P

Monday, April 25, 2016

Jana Pendapatan Dari Rumah

Teks: Rahayu Rashid
Image: Koleksi Peribadi Rahayu Rashid


Jana pendapatan dari rumah adalah idaman kebanyakan wanita pada masa kini. Mereka ingin kekal sebagai surirumah yang memberi tumpuan sepenuhnya kepada keluarga. Namun, dalam masa yang sama mereka mahu jana pendapatan dari rumah tanpa perlu keluar dari rumah setiap hari.



Kini, telah ramai wanita yang mengambil peluang jana pendapatan dari rumah dengan menjalankan pelbagai pilihan bisnes produk, servis dan kepakaran dengan menggunakan internet sebagai medium untuk membuat pemasaran dan transaksi.

Salah satu pilihan utama kaum wanita khususnya surirumah yang tidak dapat atau tidak mahu keluar dari rumah setiap hari ialah dengan menjalankan bisnes Dropship.


Apakah bisnes Dropship?

Saya akan sambung dalam entry akan datang.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...