Posts

Showing posts from February, 2016

Masa Berkualiti Wanita Bekerja di Rumah

Image
Teks: Rahayu Rashid
Image: Koleksi Rahayu Rashid

Seiring meningkatnya usia anak, kita mungkin rasa tugasan seorang ibu semakin ringan. Betul ke? 
Tiada betul, dan tiada salahnya. Ia fleksibel. Bergantung kepada bagaimana seseorang wanita itu dan suaminya menguruskan masa mereka. Tanggungjawab mendidik anak-anak dan menguruskan keluarga bukan tanggungjawab isteri sahaja, tetapi ia tanggungjawab bersama: suami dan isteri.

Pengurusan masa berkualiti wanita bekerja di rumah sangat crucial. Kerana, di rumahlah kita bekerja. Kita sentiasa dikelilingi anak-anak. Memang saya akui, agak mencabar untuk fokus kepada kerja bisnes dan anak-anak. Cuma, saya cuba siapkan kerja berkaitan bisnes secepat mungkin semasa anak-anak berada di sekolah.
Bila mereka di rumah, saya lebih fokus kepada mereka. Dan, gadjet bukanlah alat yang sentiasa 'melekat' dengan saya. Tapi ini memang kena disiplin dan saya selalu juga terbabas :P
Jadi, uruskan masa dengan baik antara keluarga dan kerja/urusan bisnes. …

Motivasi Kerja Dari Rumah

Image
Dalam perjalanan sebuah kehidupan bagi seorang wanita. Keluarga dan rumahtangga adalah segala-galanya.
Andai kata tiba suatu detik yang kita perlu melepaskan sebuah 'takhta' yang dinamakan KERJAYA, kita perlu lepaskan.
Tak perlu dihiraukan bisikan sang langau dan sang katak. Mereka adalah pencuri impian.
Kerana, kehidupan dan duniamu wahai seorang wanita, isteri dan ibu. Tidak berakhir apabila kamu tidak lagi memegang sebarang title di pejabat.
Semoga rakan-rakan wanita yang bergelar surirumah dan/atau WAHM akan terus bermotivasi untuk menjadi wanita yang cemerlang disebalik tabir di 'syurga' dunia anda.
Salam Sayang; Rahayu Rashid Inspiration Working at Home Mother

Terapi Wanita Bekerja di Rumah - Melayan Hobi

Image
Teks: Rahayu Rashid Image: Koleksi Rahayu Rashid
Assalamualaikum.
Wah! Pasti ramai yang masih mood bercuti kan? Maklumlah, kebanyakan sekolah cuti seminggu minggu lepas sempena Tahun Baru Cina. Maka, pasti ramai ibu bapa yang ambil kesempatan bercuti sama. 
Meriah tengok kat wall di Facebook. Ada yang balik kampung, ada yang pergi bercuti dan tak kurang juga yang memerap saja di rumah... erkkk! kami sekeluarga la tu hahah.
Alhamdulillah, takper memerap kat rumah jer pun. Sebab permata hati kami sekeluarga ada di sini. Siapa lagi kalau bukan emak saya yang anak-anak panggil Nenek Jah.
Alhamdulillah, kerana Allah masih pinjamkan emak dan Nenek Jah buat kami sekeluarga. Emak saya datang ke sini sejak awal bulan Februari lepas. InsyaAllah, Jumaat atau Sabtu minggu ni dah nak hantar mak balik. Anak-anak dah mula merengek tak bagi nenek balik. Mama dorang pun dah mula rasa sayu. Tapi, nenek jah terpaksa balik dulu untuk temujanji dengan hospital pada 6/3/2016 nanti. InsyaAllah, cuti sekolah …

Inspirasi Deko SOHO Dalam Bilik

Image
Home... where the heart is!
Teaser SOHO baru saya. Tunggu...

Promosi Februari 2016| 3 eBook RM50

Image
101 Idea Home-Based Bisnes:
Isi Kandungan Buku Bab 1: 101 Idea Home-Based Bisnes
Bab 2: Mula Bisnes Tanpa Modal
Bab 3: Rancang, Sasar Matlamat
Bab 4: Strategi Pemasaran Online
Bab 5: Strategi Pemasaran Offline
Bab 6: Operasi Dari Rumah
Bab 7: Khidmat Pelanggan Online
Bab 8: Produk Digital vs Produk Fizikal
Bab 9: Strategi Pemasaran Gaya Rasulullah
Bab 10: Rahsia Bisnes Siti Khadijah
Bab 11: Pengalaman Usahawan Sukses
Harga Asal: RM50


10 Langkah Mudah Bina Kedai Online:
Isi kandungan:
Bab 1: Mula Bisnes Tanpa Modal Bab 2: Asas Pemasaran Online Bab 3: Bisnes Konvensional Bab 4: Modal Bukan Faktor Utama Bab 5: Mula Modal Minima Bab 6: Dropship Bab 7: Memaksimakan Pemasaran Percuma Bab 8: Asas Kedai Online 
Harga Asal: RM30

Rahsia Khidmat Pelanggan Usahawan Online:
Isi Kandungan Bab 1: Urusniaga Online Bab 2: Mengembirakan Pelanggan Bab 3: Membina Keyakinan pelanggan Bab 4: Menawan Hati Pelanggan Bab 5: Menghargai Pelanggan Bab 6: Kuasa Khidmat Pelanggan Bab 7: Khidmat Pelanggan Profesional Bab 8: Kuasa Suara Dan Gerak Ha…

Jana Pendapatan Dari Rumah

Image
Teks: Rahayu Rashid
Image: Rahayu Rashid

Ini adalah ruang 'pejabat saya'. Small Office Home Office (SOHO) saya. Dunia saya bersama keluarga dan bisnes + perkhidmatan yang saya tawarkan.
Saya juga berbisnes online! Disinilah urusan bisnes saya berjalan.


Ramai orang dah nampak bisnes online adalah 'lubuk'. Tapi, tak ramai nak ambik tindakan untuk 'terjun' ke dalam 'lubuk' itu.

Terlalu play safe dan nak tatap dulu orang lain buat. Tataplah sepuasnya. Tak salah pun.
TAPI... Jika anda adalah surirumah yang ingin Jana Pendapatan dari Rumah, anda perlu bertindak sekarang!

Dengan keadaan ekonomi yang semakin meruncing, Peranan seorang isteri adalah untuk membantu suami.
Beruntungnya kita di zaman ICT ini. Kita boleh jana pendapatan dari rumah melalui bisnes online sahaja.
Anda boleh hubungi saya untuk menjadi sebahagian daripada Rakan Niaga Akademi Bekerja di Rumah dan dalam masa yang sama, anda juga boleh menjadi team saya dalam bisnes Dropship atau Agent De'Xandra Perf…

#2Kerja | Wanita Bekerja dan Berniaga

Image
Teks: Rahayu Rashid Image: Rahayu Rashid

Trend wanita bekerja dan berniaga bukan lagi fenomena luarbiasa di negara kita.
Rata-rata wanita menjadikannya sebagai sebahagian daripada rutin harian mereka.
Jadi, tidak pelik bila Datuk Ahmad Maslan menyuarakan cadangan agar Penjawat Awam khususnya dan rakyat Malaysia amnya untuk membuat #2Kerja. 
Jika ia perkara baik, tak perlu pertikai cadangan itu datangnya daripada siapa.
Ambil saja daripada sudut positif. Ia sebenarnya bukan cadangan baru, sebab ia memang dah lama dilakukan oleh rakyat Malaysia tidak kira lelaki atau wanita.
CUMA... Mereka perlu jujur, amanah dan disiplin kerana kerja makan gaji dengan majikan ada peraturannya yang telah ditetapkan majikan dan paling utama juga dipantau oleh Majikan yang 'di atas' iaitu Allah Taala.
Anda pasti faham apa yang saya maksudkan.
Semoga rezeki kita daripada #2Kerja, #3Kerja atau berapa banyak pun bilangan #Kerja yang kita lakukan adalah daripada sumber yang halal dan memberi manfaat.
Sehingga b…

Imbas Kembali | Bila Artikel Masuk Majalah Mingguan Wanita

Image
Assalamualaikum.
Petang tadi, saya share status ini di Facebook. Sebagai kenang-kenangan dan semoga menjadi inspirasi kepada Alumni Akademi Bekerja di Rumah dan semestinya bakal pelajar Akademi Bekerja di Rumah. 













Jadi, tak perlu anda nak ragu-ragu untuk sertai Akademi Bekerja di Rumah. InsyaAllah, dengan usaha yang konsisten, siapkan semua tugasan dan sekali lagi saya sebutkan dengan usaha yang konsisten, InsyaAllah, pasti ada rezeki untuk anda.
Hubungi saya untuk pendaftaran kelas Akademi Bekerja di Rumah atau untuk dapatkan eBook-ebook di kami.