Monday, February 29, 2016

Masa Berkualiti Wanita Bekerja di Rumah

Teks: Rahayu Rashid
Image: Koleksi Rahayu Rashid

Seiring meningkatnya usia anak, kita mungkin rasa tugasan seorang ibu semakin ringan. Betul ke? 

Tiada betul, dan tiada salahnya. Ia fleksibel. Bergantung kepada bagaimana seseorang wanita itu dan suaminya menguruskan masa mereka. Tanggungjawab mendidik anak-anak dan menguruskan keluarga bukan tanggungjawab isteri sahaja, tetapi ia tanggungjawab bersama: suami dan isteri.


Pengurusan masa berkualiti wanita bekerja di rumah sangat crucial. Kerana, di rumahlah kita bekerja. Kita sentiasa dikelilingi anak-anak. Memang saya akui, agak mencabar untuk fokus kepada kerja bisnes dan anak-anak. Cuma, saya cuba siapkan kerja berkaitan bisnes secepat mungkin semasa anak-anak berada di sekolah.

Bila mereka di rumah, saya lebih fokus kepada mereka. Dan, gadjet bukanlah alat yang sentiasa 'melekat' dengan saya. Tapi ini memang kena disiplin dan saya selalu juga terbabas :P

Jadi, uruskan masa dengan baik antara keluarga dan kerja/urusan bisnes. Semoga perkongsian ini memberi manfaat buat kita bersama, InsyaAllah.


NOTA: 
Lawati blog Oh Wanginya De'Xandra Perfume untuk mendapatkan De'Xandra Perfume atau ingin menjadi sebahagian daripada Rakan Niaga saya (Agent Borong atau Dropship).


Friday, February 26, 2016

Motivasi Kerja Dari Rumah



Dalam perjalanan sebuah kehidupan bagi seorang wanita.
Keluarga dan rumahtangga adalah segala-galanya.

Andai kata tiba suatu detik yang kita perlu melepaskan sebuah 'takhta' yang dinamakan KERJAYA, kita perlu lepaskan.

Tak perlu dihiraukan bisikan sang langau dan sang katak.
Mereka adalah pencuri impian.

Kerana, kehidupan dan duniamu wahai seorang wanita, isteri dan ibu.
Tidak berakhir apabila kamu tidak lagi memegang sebarang title di pejabat.

Semoga rakan-rakan wanita yang bergelar surirumah dan/atau WAHM akan terus bermotivasi untuk menjadi wanita yang cemerlang disebalik tabir di 'syurga' dunia anda.

Salam Sayang;
Rahayu Rashid Inspiration
Working at Home Mother

Monday, February 15, 2016

Terapi Wanita Bekerja di Rumah - Melayan Hobi

Teks: Rahayu Rashid
Image: Koleksi Rahayu Rashid

Assalamualaikum.

Wah! Pasti ramai yang masih mood bercuti kan? Maklumlah, kebanyakan sekolah cuti seminggu minggu lepas sempena Tahun Baru Cina. Maka, pasti ramai ibu bapa yang ambil kesempatan bercuti sama. 

Meriah tengok kat wall di Facebook. Ada yang balik kampung, ada yang pergi bercuti dan tak kurang juga yang memerap saja di rumah... erkkk! kami sekeluarga la tu hahah.

Alhamdulillah, takper memerap kat rumah jer pun. Sebab permata hati kami sekeluarga ada di sini. Siapa lagi kalau bukan emak saya yang anak-anak panggil Nenek Jah.

Alhamdulillah, kerana Allah masih pinjamkan emak dan Nenek Jah buat kami sekeluarga. Emak saya datang ke sini sejak awal bulan Februari lepas. InsyaAllah, Jumaat atau Sabtu minggu ni dah nak hantar mak balik. Anak-anak dah mula merengek tak bagi nenek balik. Mama dorang pun dah mula rasa sayu. Tapi, nenek jah terpaksa balik dulu untuk temujanji dengan hospital pada 6/3/2016 nanti. InsyaAllah, cuti sekolah bulan Mac nanti kita balik kampung. Kalau nenek nak ikut, kita bawak nenek datang sini!


Kami buat apa kat rumah cuti seminggu? Takder buat apa pun. Cuma tidur, makan, tengok tv, main, jalan-jalan gi beli lauk kat kedai hahaahh dan saya masih berbisnes dari rumah seperti biasa.





Emmmm.. sejak beberapa hari ni, terasa dah lama tak buat 'lawatan tapak' ke nurseri. Terasa ingin cari pokok money plant yang segar bugar untuk letak atas meja SOHO. Okey. nanti kita ajak suami pergi nurseri. Tak susah untuk terapi seorang ibu bekerja dari rumah macam saya ni. Dapat pergi nurseri pun dah hipp hippp hooreeyyy! 

Yelah, ajak suami pergi Ikea Cheras asyik dijawabnya "tunggu papa ambik cuti, kita pergi hari kerja, tak jem". Alahaiii dah tu dia yang manjang asyik kerja, bini dia ni bukan kerja pun... eh! kerja... tapi saya kerja sendiri. Sayalah boss dan sayalah kuli! 

Okey... sehingga berjumpa lagi. Kepada anda yang bekerja, selamat menjalankan tugas dan jangan lemau-lemau tau :)

Thursday, February 11, 2016

Promosi Februari 2016| 3 eBook RM50

Jumlah harga asal ketiga-tiga ebook:
 RM50 + RM30 + RM30 = RM110


KINI:
RM50 SAHAJA.

Jimat RM60

101 Idea Home-Based Bisnes:

Isi Kandungan Buku
Bab 1: 101 Idea Home-Based Bisnes
Bab 2: Mula Bisnes Tanpa Modal
Bab 3: Rancang, Sasar Matlamat
Bab 4: Strategi Pemasaran Online
Bab 5: Strategi Pemasaran Offline
Bab 6: Operasi Dari Rumah
Bab 7: Khidmat Pelanggan Online
Bab 8: Produk Digital vs Produk Fizikal
Bab 9: Strategi Pemasaran Gaya Rasulullah
Bab 10: Rahsia Bisnes Siti Khadijah
Bab 11: Pengalaman Usahawan Sukses

Harga Asal: RM50



10 Langkah Mudah Bina Kedai Online:

Isi kandungan:

Bab 1: Mula Bisnes Tanpa Modal
Bab 2: Asas Pemasaran Online
Bab 3: Bisnes Konvensional
Bab 4: Modal Bukan Faktor Utama
Bab 5: Mula Modal Minima
Bab 6: Dropship
Bab 7: Memaksimakan Pemasaran Percuma
Bab 8: Asas Kedai Online 

Harga Asal: RM30


Rahsia Khidmat Pelanggan Usahawan Online:

Isi Kandungan
Bab 1: Urusniaga Online
Bab 2: Mengembirakan Pelanggan
Bab 3: Membina Keyakinan pelanggan
Bab 4: Menawan Hati Pelanggan
Bab 5: Menghargai Pelanggan
Bab 6: Kuasa Khidmat Pelanggan
Bab 7: Khidmat Pelanggan Profesional
Bab 8: Kuasa Suara Dan Gerak Hati
Bab 9: Tingatkan Bilangan Pelanggan Setia 
Bab 10: Tingkatkan Keuntungan Dengan Kuasa Pelanggan Gembira

Harga Asal: RM30



Hubungi saya untuk maklumat lanjut/order:
Rahayu Rashid
Whatsapp; 013 - 255 0727

Wednesday, February 10, 2016

Jana Pendapatan Dari Rumah

Teks: Rahayu Rashid
Image: Rahayu Rashid

Ini adalah ruang 'pejabat saya'. Small Office Home Office (SOHO) saya. Dunia saya bersama keluarga dan bisnes + perkhidmatan yang saya tawarkan.

Saya juga berbisnes online!
Disinilah urusan bisnes saya berjalan.



Ramai orang dah nampak bisnes online adalah 'lubuk'.
Tapi, tak ramai nak ambik tindakan untuk 'terjun' ke dalam 'lubuk' itu.


Terlalu play safe dan nak tatap dulu orang lain buat.
Tataplah sepuasnya. Tak salah pun.

TAPI...
Jika anda adalah surirumah yang ingin Jana Pendapatan dari Rumah, anda perlu bertindak sekarang!

Dengan keadaan ekonomi yang semakin meruncing,
Peranan seorang isteri adalah untuk membantu suami.

Beruntungnya kita di zaman ICT ini.
Kita boleh jana pendapatan dari rumah melalui bisnes online sahaja.

Anda boleh hubungi saya untuk menjadi sebahagian daripada Rakan Niaga Akademi Bekerja di Rumah dan dalam masa yang sama, anda juga boleh menjadi team saya dalam bisnes Dropship atau Agent De'Xandra Perfume.

Jika orang lain boleh jana pendapatan dari rumah, malah dah ada yang jadi jutawan senyap dengan bisnes online.
Kenapa kita tidak?

Hubungi saya;
Rahayu Rashid
Whatsapp: 013 - 255 0727

Friday, February 5, 2016

#2Kerja | Wanita Bekerja dan Berniaga

Teks: Rahayu Rashid
Image: Rahayu Rashid


Trend wanita bekerja dan berniaga bukan lagi fenomena luarbiasa di negara kita.

Rata-rata wanita menjadikannya sebagai sebahagian daripada rutin harian mereka.

Jadi, tidak pelik bila Datuk Ahmad Maslan menyuarakan cadangan agar Penjawat Awam khususnya dan rakyat Malaysia amnya untuk membuat #2Kerja. 

Jika ia perkara baik, tak perlu pertikai cadangan itu datangnya daripada siapa.

Ambil saja daripada sudut positif.
Ia sebenarnya bukan cadangan baru, sebab ia memang dah lama dilakukan oleh rakyat Malaysia tidak kira lelaki atau wanita.

CUMA...
Mereka perlu jujur, amanah dan disiplin kerana kerja makan gaji dengan majikan ada peraturannya yang telah ditetapkan majikan dan paling utama juga dipantau oleh Majikan yang 'di atas' iaitu Allah Taala.

Anda pasti faham apa yang saya maksudkan.

Semoga rezeki kita daripada #2Kerja, #3Kerja atau berapa banyak pun bilangan #Kerja yang kita lakukan adalah daripada sumber yang halal dan memberi manfaat.

Sehingga berjumpa lagi. Wassalam.


Thursday, February 4, 2016

Imbas Kembali | Bila Artikel Masuk Majalah Mingguan Wanita

Assalamualaikum.

Petang tadi, saya share status ini di Facebook. Sebagai kenang-kenangan dan semoga menjadi inspirasi kepada Alumni Akademi Bekerja di Rumah dan semestinya bakal pelajar Akademi Bekerja di Rumah. 














Jadi, tak perlu anda nak ragu-ragu untuk sertai Akademi Bekerja di Rumah. InsyaAllah, dengan usaha yang konsisten, siapkan semua tugasan dan sekali lagi saya sebutkan dengan usaha yang konsisten, InsyaAllah, pasti ada rezeki untuk anda.

Hubungi saya untuk pendaftaran kelas Akademi Bekerja di Rumah atau untuk dapatkan eBook-ebook di kami. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...