Posts

Showing posts from January, 2015

Bila Anak Semakin Membesar...

Image
Teks & Image: Koleksi Peribadi Rahayu Rashid
Bila lihat dan mengemas pakaian anak-anak, hati cepat tersentuh. Anak-anak dah semakin membesar, usiaku pula semakin meningkat. Maka, waktu untuk hidup didunia semakin pendek. Entah bila akan kembali ke tempat kekal abadi. Apakah cukup bekalan yang dibawa? Allah Hu.

Dulu... saya selalu fikir. Bila anak dah makin besar, dah sekolah lagi ringan tugasan dan tanggungjawab. Rupanya tidak! Semakin bertambah-tambah. Betul tak kawan-kawan semua? Atau saya saja yang merasa demikian?

Sekarang, saya sedang 'belajar' untuk 'mengajar' Hariz di rumah (anak kedua yang berumur 4 tahun). Saya ingin hantar ke Tadika pada tahun ini, tetapi suami suruh hantar tahun depan saja. Makanya, saya kenalah jadi 'cikgu tadika' di rumah.

Mencabar sangat! Tapi seronok. Saya baru nak kenalkan Hariz dengan A B C, 1 2 3, Alif Ba Ta... Anak orang lain umur 4 tahun sudah pandai membaca, Hariz pulak baru nak belajar asas hehe. 

Menjadi ibu, guru dan…

Pengurusan Masa dan Kerjasama Ahli Keluarga

Image
Teks: Rahayu Rashid Image: Google
Assalamualaikum.
Working at Home Mom (WAHM) hanyalah wanita biasa. Mereka bukan superwoman yang ada superpower! Tetapi kenapa mereka selalu dikagumi?
Salah satu sebabnya ialah mereka dapat melaksanakan banyak tugasan dalam satu masa. Mengurus keluarga dan menjana pendapatan hanya dari rumah.

Tugas ini bukan mudah! Ia meletihkan fizikal dan mental. Ia boleh juga menjadi beban yang sangat berat. Sebab itulah ramai wanita bekerja dari rumah gagal untuk meneruskan usaha mereka, malah ada yang kembali bekerja.

Saya ingin kongsikan tips kepada WAHM agar dapat membantu anda melaksanakan tugasan sebagai isteri, ibu dan berbisnes dengan lebih baik iaitu:
Pengurusan Masa dan Kerjasama Ahli Keluarga

Sebenarnya WAHM beruntung berbanding wanita yang perlu keluar bekerja setiap hari. WAHM tak perlu bersiap-siap berpakaian seawal pagi, tidak perlu menempuh traffic jammed yang sememangnya sudah sebati dengan kehidupan masa kini.

Namun, tugas kita di rumah juga tak pern…

Kelebihan Membaca Surah Al-Kahfi

Sumber: Klik Sini Terdapat beberapa kelebihan khusus yang telah disebut oleh Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam bagi sesiapa yang membaca surah al-Kahfi.  Antara kelebihannya ialah pengampunan dosa di antara Jumaat dengan Jumaat jika dibaca pada hari Jumaat dan dijauhi fitnah al-Masih ad-Dajjal jika menghafal 10 ayat terawalnya.  Berikut adalah beberapa hadith mengenai kebaikan surah al-Kahfi: Imam Ahmad berkata :”Daripada Abi Darda’ daripada Nabi SAW, baginda telah bersabda: “Sesiapa menghafaz sepuluh ayat daripadanya permulaan surah al-Kahfi,maka terhindar daripada Al-Dajjal.”
 [ Riwayat Muslim,Abu Daud,Al-Nasa'i,Al-Tarmizi daripada Qatadah ] Imam Ahmad berkata : ”Daripada Abi Al-Darda’i, Nabi SAW bersabda : “Sesiapa membaca sepuluh ayat akhir daripada surah Al-Kahfi,maka terhindar daripada fitnah Al-Dajjal.”
 [ Hadis Riwayat Muslim dan Al-Nasa'i ] Daripada Muaz Ibnu Anas Al Juhani daripada bapanya daripada Nabi SAW bersabda : ”Sesiapa membaca awal dan surah Al-Kahfi, maka jad…

Dunia dari Jendela WAHM bernama Rahayu Rashid :)

Image
Teks dan Image: Rahayu Rashid


Ini sekadar gambar semasa kami masih menyewa di 'Istana Kayangan', Flat PKNS Seksyen 7, Shah Alam. 

Saya sangat merindui rumah ini. Rumah sewa yang paling selesa dan memudahkan saya untuk ke sana ke mari walaupun perlu turun-naik tangga dengan gigih! Maklumlah, rumah ni berada di TINGKAT 4!


Bila berpindah ke Semenyih, segalanya berubah... tinggal di rumah sewa teres 2 tingkat. Agak selesa. Tapi saya lebih selesa dan happy tinggal di Shah Alam. Tapi, anak-anak dan suami suka tinggal di sini.. 

Suami tentulah suka, sebab dekat dengan adik-beradik dia. Nak balik kampung dia pun dalam 2 jam lebih saja. Cuma pada saya, kelebihan pada anak-anak hendak sekolah dan mengaji saja. Kesian juga anak-anak nak turun naik tangga rumah 4 tingkat. Lagi, van ambil pun depan gate saja. Tak adalah saya nak risau setiap kali dia nak pergi-balik dari sekolah.

Inilah kehidupan. Kadang-kadang kita perlu lepaskan apa yang kita sukai, kita inginkan demi orang lain dan demi…

Istimewa buat Pembaca Setia & Pengunjung Blog Panduan WAHM bersama Ayu Rashid

Image
Teks: Rahayu Rashid
Image: Google


Kerana anda sudi membaca setiap coretan dan perkongsian daripada saya.Kerana anda menjadi penguat semangat untuk saya terus menulis dan menulis.Kerana anda memberi inspirasi kepada saya.
Alhamdulillah. Dengan sokongan anda, blog ini semakin berada di page carian google yang semakin tinggi... dan tinggi. 

Semoga perkongsian saya di blog ini memberi manfaat buat kita dunia dan akhirat. Saya amat mengalu-alukan sebarang komen dan cadangan untuk menambahbaik pengisian di dalam blog ini. 

Terima kasih. Saya sayang anda semua.  Rahayu Rashid Pengurus Online Akademi Bekerja di Rumah

Apakah Matlamat Asas Berniaga?

Image
Teks: Dr. Azizan Osman
Image: Koleksi Peribadi Rahayu Rashid



“Matlamat utama berniaga bukanlah untuk menjadi jutawan tetapi menjadi dermawan. 
Mudah-mudahan dengan asbab berniaga mengikut sunnah, rezeki kita lebih dan dapat memberi lebih agar hidup diberkatinya.
More You Give, More You Will Get Back samada di dunia atau di sana.  Give First and Give More.” (Dr. Azizan Osman)

BILA SAYA MULA MENJALANKAN BISNES SECARA ONLINE 'SEPENUHNYA'?

Image
Teks & Image: Koleksi Peribadi

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera;
Sebenarnya, saya benar-benar merasai perasaan dan pengalaman bekerja dari rumah HANYA setelah saya berpindah ke Semenyih pada bulan Julai 2013. Saya berhenti kerja dari Unisel pada bulan April 2010. Bermakna sebelum bulan Julai 2013, saya belum menjiwai dan menjalankan sepenuhnya bisnes dari rumah.

KENAPA?
Kerana pada waktu tersebut, saya berehat daripada berbuat apa-apa kerana hamil dan bersalin anak kedua. Saya hanya mula menjalankan bisnes Premium Beautiful pada bulan Julai 2011. Saya berehat dan 'bertapa' setahun lebih, barulah mula 'keluar sangkar' mencari duit :)


Menjalankan bisnes Premium Beautiful dan produk Hai-O Marketing yang lain yang berkonsepkan Network Marketing memerlukan saya keluar dari rumah.

Jadi, pada saya ia bukanlah bisnes sepenuhnya yang saya jalankan dari rumah. Saya masih kerap keluar dari rumah. Malah, saya kerap ke Johor Bahru kerana saya mempunyai beberapa orang Rakan N…

Zikir untuk Wanita/Surirumah Yang Keletihan sebagaimana Disarankan Rasulullah SAW kepada Anakanda Baginda

Image
Sumber: Google Image

Sama-samalah kita amalkan.  Besar ganjaran pahalanya, begitu mudah meniti dibibir.
Selawat dan Salam buat junjunga besar Nabi Muhammad SAW serta kaum keluarga dan para sahabat Baginda.

Penjenamaan Diri di Internet

Image
Teks & Image: Rahayu Abdul Rashid

Saya mula menggunakan nama Ayu Rashid sejak menceburi bisnes Premium Beautiful pada pertengahan tahun 2011. Ia nama 'spontan' yang keluar apabila bersembang sesama rakan bisnes. Maka, kekallah nama Ayu Rashid hingga hari ini dan InsyaAllah sampai bila-bila.

InsyaAllah, saya akan mendaftar syarikat dengan SSM dengan nama Ayu Rashid Resources (jika masih belum ada orang yang menggunakan nama ini). 

Ayu Rashid adalah penjenamaan saya untuk diri dan semua bisnes yang saya jalankan. Juga untuk dunia maya. Semoga gabungan nama saya dan arwah ayah diberkati.

Sehingga berjumpa lagi. Wassalam.

Susah Tak Bekerja dari Rumah?

Image
Teks & Image: Rahayu Abdul Rashid
Assalamualaikum.
Wow! Soalan... 
Macam mana saya nak menjawabnya kerana ia sangat subjektif. Banyak faktor mempengaruhi jawapan yang akan diberikan. Dan semestinya ia berbeza dengan setiap individu. Kan setiap manusia tu unik dan mempunyai cara hidup yang berbeza.


Saya cuma akan kongsikan pengalaman saya SAHAJA. Jadi, ia lebih telus kerana ia adalah apa yang saya lalui. Anda sedia membacanya?

Erk! Tapi saya tidak dapat berkongsi sekarang. Saya masih dalam mood bercuti. Ahad lepas adalah Hari Ulangtahun Kelahiran saya yang ke-36. Kami keluar berjalan seketika. Entry ini pun secara santai sahaja. Saya perlu masa yang lapang untuk menulis dengan panjang lebar!

InsyaAllah, saya akan kongsi pengalaman saya untuk menjawab soalan yang dinyatakan di atas iaitu: "Susah tak bekerja dari rumah?"

Sehingga berjumpa lagi. Wassalam.

Kita Pernah Gagal Dan Takut Untuk Bangkit Semula... TUNGGU! Baca Ini Dulu

Image
Teks & Image: Rahayu Abdul Rashid

Justeru itu, marilah kita sama-sama mulakan yang baru sempena Tahun Baru 2015 ini. Sebenarnya banyak peluang dan ruang untuk kita bangkit dan bermula semula. Rezeki Allah maha luas. Jangan putus asa. BANGKITLAH!

Jika anda ingin mula bekerja dari rumah atau mencari pendapatan sampingan melalui bisnes online, anda boleh hubungi saya untuk saya kongsikan peluang berniaga atau berkarya bersama Akademi Bekerja di Rumah.

Jangan segan untuk hubungi saya. Saya sedia berkongsi peluang dan pengalaman bekerja dari rumah (walaupun pengalaman yang tak seberapa).

Rahayu Abdul Rashid Pengurus Online Akademi Bekerja di Rumah
Tel: 013 - 255 0727 Email: rahayu4179@gmail.com

Salam Maulidur Rasul

Image
Teks & Image: Carian Google


RESOLUSI 2015| 66 Perkara - Dato' Roslan Ab Hamid

Image
Teks: Facebook Dato' Roslan Ab Hamid
Image: Carian Google

Assalamualaikum.
Pagi ini, saya baca satu perkongsian hebat daripada Dato' Roslan Ab Hamid (yang digelar sebagai Jutawan Bahasa) berkaitan Resolusi/Wishlist 2015.


Mungkin selama ini, kita buat Resolusi secara general. Agak sukar untuk kita semak pencapaian bila terlalu general. Contoh:

* Aku nak turunkan berat badan.

General kan?
 Kita kena spesifikkan:
- Time frame
- Berapa KG nak turunkan
- Macam mana caranya (kurangkan makan, bersenam, makan pil kurus, etc)




Ini dia perkongsian 66 PERKARA daripada Dato' Roslan Ab Hamid yang boleh kita jadikan panduan



66 PERKARA. Ramai juga tanya apakah 66 ini? Ia bukan sebarang nombor. Ia tidak dipetik secara suka suka. Saya memilih untuk berubah jadi lebih baik.
Perubahan menurut pakar berlaku dalam tempoh 21 hari. Ada juga kata 44 hari. Saya memilih pandangan Robin Sharma, perubahan berlaku dalam tempoh 66 hari.

Maka saya menulis 66 perkara yang mahu saya buat. Detail. Bukan lagi per…

Mula Menulis di Diari 2015. Happy New Year!

Image
Teks & Image: Rahayu Abdul Rashid


Assalamualaikum & Salam Sejahtera.
Alhamdulillah. Kita telah memasuki Tahun 2015. Atas apa jua yang kita lalui pada tahun 2014, ia telah menjadi sejarah. Ia telah berlalu. Jadikan ia sebagai kenangan, panduan dan pengalaman untuk terus melangkah ke depan.

Saya sudah memulakan tugas baru dan tugas sediada... Diari 2015 sudah mula diconteng-conteng!
Jom!  Mulakan tahun baru dengan doa, impian dan harapan yang hebat dan luarbiasa. Kita adalah apa yang kita fikirkan.