Tuesday, January 27, 2015

Bila Anak Semakin Membesar...

Teks & Image: Koleksi Peribadi Rahayu Rashid

Bila lihat dan mengemas pakaian anak-anak, hati cepat tersentuh. Anak-anak dah semakin membesar, usiaku pula semakin meningkat. Maka, waktu untuk hidup didunia semakin pendek. Entah bila akan kembali ke tempat kekal abadi. Apakah cukup bekalan yang dibawa? Allah Hu.


Dulu... saya selalu fikir. Bila anak dah makin besar, dah sekolah lagi ringan tugasan dan tanggungjawab. Rupanya tidak! Semakin bertambah-tambah. Betul tak kawan-kawan semua? Atau saya saja yang merasa demikian?


Sekarang, saya sedang 'belajar' untuk 'mengajar' Hariz di rumah (anak kedua yang berumur 4 tahun). Saya ingin hantar ke Tadika pada tahun ini, tetapi suami suruh hantar tahun depan saja. Makanya, saya kenalah jadi 'cikgu tadika' di rumah.


Mencabar sangat! Tapi seronok. Saya baru nak kenalkan Hariz dengan A B C, 1 2 3, Alif Ba Ta... Anak orang lain umur 4 tahun sudah pandai membaca, Hariz pulak baru nak belajar asas hehe. 


Menjadi ibu, guru dan kawan untuk anak-anak... itulah momen yang akan saya kenang sehingga akhir hayat nanti. Saya ingin menjadi mentor buat mereka. InsyaAllah. 

Monday, January 26, 2015

Pengurusan Masa dan Kerjasama Ahli Keluarga

Teks: Rahayu Rashid
Image: Google

Assalamualaikum.

Working at Home Mom (WAHM) hanyalah wanita biasa. Mereka bukan superwoman yang ada superpower! Tetapi kenapa mereka selalu dikagumi?

Salah satu sebabnya ialah mereka dapat melaksanakan banyak tugasan dalam satu masa. Mengurus keluarga dan menjana pendapatan hanya dari rumah.


Tugas ini bukan mudah! Ia meletihkan fizikal dan mental. Ia boleh juga menjadi beban yang sangat berat. Sebab itulah ramai wanita bekerja dari rumah gagal untuk meneruskan usaha mereka, malah ada yang kembali bekerja.


Saya ingin kongsikan tips kepada WAHM agar dapat membantu anda melaksanakan tugasan sebagai isteri, ibu dan berbisnes dengan lebih baik iaitu:

Pengurusan Masa dan Kerjasama Ahli Keluarga


Sebenarnya WAHM beruntung berbanding wanita yang perlu keluar bekerja setiap hari. WAHM tak perlu bersiap-siap berpakaian seawal pagi, tidak perlu menempuh traffic jammed yang sememangnya sudah sebati dengan kehidupan masa kini.


Namun, tugas kita di rumah juga tak pernah surut! Bermula dari mencelikkan mata, sehinggalah kita hendak tidur ada sahaja tugasan yang perlu dibereskan. Betul tak?


Untuk itu, uruskan masa dengan sebaiknya. Lebih baik sediakan jadual harian, senaraikan Things to do sebelum tidur untuk tugasan keesokan hari.


Kita juga perlu minta bantuan daripada pasangan dan anak-anak. Kerjasama dalam keluarga amat penting. Beri penerangan dengan penuh kasih sayang kepada pasangan dan anak-anak kenapa, mengapa dan bagaimana perlu sama-sama memainkan peranan masing-masing.


InsyaAllah, cara ini pasti membuahkan hasil. Semoga perkongsian ini bermanfaat buat kita bersama.


Salam Sayang;
Rahayu Rashid
Panduan WAHM Bersama Ayu Rashid


Friday, January 23, 2015

Kelebihan Membaca Surah Al-Kahfi

Sumber: Klik Sini
Terdapat beberapa kelebihan khusus yang telah disebut oleh Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam bagi sesiapa yang membaca surah al-Kahfi.
 Antara kelebihannya ialah pengampunan dosa di antara Jumaat dengan Jumaat jika dibaca pada hari Jumaat dan dijauhi fitnah al-Masih ad-Dajjal jika menghafal 10 ayat terawalnya.  Berikut adalah beberapa hadith mengenai kebaikan surah al-Kahfi:
Imam Ahmad berkata :”Daripada Abi Darda’ daripada Nabi SAW, baginda telah bersabda: “Sesiapa menghafaz sepuluh ayat daripadanya permulaan surah al-Kahfi,maka terhindar daripada Al-Dajjal.”
 [ Riwayat Muslim,Abu Daud,Al-Nasa'i,Al-Tarmizi daripada Qatadah ]
Imam Ahmad berkata : ”Daripada Abi Al-Darda’i, Nabi SAW bersabda : “Sesiapa membaca sepuluh ayat akhir daripada surah Al-Kahfi,maka terhindar daripada fitnah Al-Dajjal.”
 [ Hadis Riwayat Muslim dan Al-Nasa'i ]
Daripada Muaz Ibnu Anas Al Juhani daripada bapanya daripada Nabi SAW bersabda : ”Sesiapa membaca awal dan surah Al-Kahfi, maka jadilah baginya cahaya daripada kepala hingga kakinya dan sesiapa yg membaca keseluruhannya,maka jadilah baginya cahaya antara langit dan bumi.”
 [ Hadis Riwayat Ahmad ]
Daripada Umar berkata: Nabi SAW telah bersabda : ”Sesiapa yg membaca surah Al-Kahfi pada hari Jumaat, maka bersinarlah cahaya daripada bawah kakinya hingga ke langit. Utknya cahaya dihari kiamat dan diampunkannya antara dua Jumaat.”
 [ Hadis Riwayat Ibnu Katsir]

Thursday, January 22, 2015

Dunia dari Jendela WAHM bernama Rahayu Rashid :)

Teks dan Image: Rahayu Rashid


Ini sekadar gambar semasa kami masih menyewa di 'Istana Kayangan', Flat PKNS Seksyen 7, Shah Alam. 


Saya sangat merindui rumah ini. Rumah sewa yang paling selesa dan memudahkan saya untuk ke sana ke mari walaupun perlu turun-naik tangga dengan gigih! Maklumlah, rumah ni berada di TINGKAT 4!



Bila berpindah ke Semenyih, segalanya berubah... tinggal di rumah sewa teres 2 tingkat. Agak selesa. Tapi saya lebih selesa dan happy tinggal di Shah Alam. Tapi, anak-anak dan suami suka tinggal di sini.. 


Suami tentulah suka, sebab dekat dengan adik-beradik dia. Nak balik kampung dia pun dalam 2 jam lebih saja. Cuma pada saya, kelebihan pada anak-anak hendak sekolah dan mengaji saja. Kesian juga anak-anak nak turun naik tangga rumah 4 tingkat. Lagi, van ambil pun depan gate saja. Tak adalah saya nak risau setiap kali dia nak pergi-balik dari sekolah.


Inilah kehidupan. Kadang-kadang kita perlu lepaskan apa yang kita sukai, kita inginkan demi orang lain dan demi masa depan. Saya makin positif dengan semua ini, kerana saya cuba mencari hikmah disebalik apa yang berlaku. 


Sejak pindah ke Semenyih, bila sekali sekali hendak bershopping di Shah Alam tu terasa wow! Shah Alam... bestnya! Iyer, saya kaki shopping dan kaki tawaf shopping complex! Dah tinggal di Semenyih, saya pasrah menjadi duta Billion dan The Store... hahahaha. Sebab tu sekarang dah jarang shopping baju dan tudung. Oh! Rindunya zaman tinggal di Shah Alam. 


Kadang-kadang rasa dah lupa cara nak berfesyen. Tapi best jugak tinggal sini, pergi Speedmart 99 kadang-kadang pakai t-shirt, seluar 'rimau' cap pasar malam harga RM10 dan sarung tudung awning saja . Wah! kalau duduk Shah Alam dulu, mau nizam tak kasik saya turun kereta. Hehheee. Pergi makan kat gerai luar simpang pun pakai macam tu jugak. Best juga tak payah beria bersiap nak keluar makan atau beli barang. 


Ok, saja nak sembang santai hari ini. Apa pun, syukur alhamdulillah. Asalkan ada internet saya dah hippp hipppp hoooreeeyyyyy!

Wednesday, January 21, 2015

Istimewa buat Pembaca Setia & Pengunjung Blog Panduan WAHM bersama Ayu Rashid

Teks: Rahayu Rashid
Image: Google



  • Kerana anda sudi membaca setiap coretan dan perkongsian daripada saya.
  • Kerana anda menjadi penguat semangat untuk saya terus menulis dan menulis.
  • Kerana anda memberi inspirasi kepada saya.

Alhamdulillah. Dengan sokongan anda, blog ini semakin berada di page carian google yang semakin tinggi... dan tinggi. 


Semoga perkongsian saya di blog ini memberi manfaat buat kita dunia dan akhirat. Saya amat mengalu-alukan sebarang komen dan cadangan untuk menambahbaik pengisian di dalam blog ini. 


Terima kasih. Saya sayang anda semua. 
Rahayu Rashid
Pengurus Online Akademi Bekerja di Rumah

Tuesday, January 20, 2015

Apakah Matlamat Asas Berniaga?

Teks: Dr. Azizan Osman
Image: Koleksi Peribadi Rahayu Rashid



“Matlamat utama berniaga bukanlah untuk menjadi jutawan tetapi menjadi dermawan. 

Mudah-mudahan dengan asbab berniaga mengikut sunnah, rezeki kita lebih dan dapat memberi lebih agar hidup diberkatinya.

More You Give, More You Will Get Back samada di dunia atau di sana. 
Give First and Give More.”
(Dr. Azizan Osman)

Monday, January 19, 2015

BILA SAYA MULA MENJALANKAN BISNES SECARA ONLINE 'SEPENUHNYA'?

Teks & Image: Koleksi Peribadi


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera;

Sebenarnya, saya benar-benar merasai perasaan dan pengalaman bekerja dari rumah HANYA setelah saya berpindah ke Semenyih pada bulan Julai 2013. Saya berhenti kerja dari Unisel pada bulan April 2010. Bermakna sebelum bulan Julai 2013, saya belum menjiwai dan menjalankan sepenuhnya bisnes dari rumah.


KENAPA?

Kerana pada waktu tersebut, saya berehat daripada berbuat apa-apa kerana hamil dan bersalin anak kedua. Saya hanya mula menjalankan bisnes Premium Beautiful pada bulan Julai 2011. Saya berehat dan 'bertapa' setahun lebih, barulah mula 'keluar sangkar' mencari duit :)



Menjalankan bisnes Premium Beautiful dan produk Hai-O Marketing yang lain yang berkonsepkan Network Marketing memerlukan saya keluar dari rumah.


Jadi, pada saya ia bukanlah bisnes sepenuhnya yang saya jalankan dari rumah. Saya masih kerap keluar dari rumah. Malah, saya kerap ke Johor Bahru kerana saya mempunyai beberapa orang Rakan Niaga di sana. 


Shah Alam dan Johor Bahru adalah dua tempat yang hampir setiap minggu saya pergi menaiki bas! Pada masa tersebut, anak kedua saya saya letakkan di bawah jagaan kakak saya kerana saya tidak begitu mempercayai orang lain untuk menjaga anak saya. Pada masa tersebut anak sulung saya bersekolah tadika.


Tapi, bila kami berpindah ke Semenyih iaitu pada kemuncak pencapaian saya dalam bisnes di mana pada bulan yang sama saya berpindah saya mendapat pangkat Diamond Sales Manager... perjalanan bisnes saya berubah.



Apa yang saya alami selepas berpindah? Nantikan sambungan entry ini...

Friday, January 16, 2015

Zikir untuk Wanita/Surirumah Yang Keletihan sebagaimana Disarankan Rasulullah SAW kepada Anakanda Baginda

Sumber: Google Image

Sama-samalah kita amalkan. 
Besar ganjaran pahalanya, begitu mudah meniti dibibir.

Selawat dan Salam buat junjunga besar Nabi Muhammad SAW serta kaum keluarga dan para sahabat Baginda.

Thursday, January 15, 2015

Penjenamaan Diri di Internet

Teks & Image: Rahayu Abdul Rashid


Saya mula menggunakan nama Ayu Rashid sejak menceburi bisnes Premium Beautiful pada pertengahan tahun 2011. Ia nama 'spontan' yang keluar apabila bersembang sesama rakan bisnes. Maka, kekallah nama Ayu Rashid hingga hari ini dan InsyaAllah sampai bila-bila.


InsyaAllah, saya akan mendaftar syarikat dengan SSM dengan nama Ayu Rashid Resources (jika masih belum ada orang yang menggunakan nama ini). 


Ayu Rashid adalah penjenamaan saya untuk diri dan semua bisnes yang saya jalankan. Juga untuk dunia maya. Semoga gabungan nama saya dan arwah ayah diberkati.


Sehingga berjumpa lagi. Wassalam.


Tuesday, January 6, 2015

Susah Tak Bekerja dari Rumah?

Teks & Image: Rahayu Abdul Rashid

Assalamualaikum.

Wow! Soalan... 

Macam mana saya nak menjawabnya kerana ia sangat subjektif. Banyak faktor mempengaruhi jawapan yang akan diberikan. Dan semestinya ia berbeza dengan setiap individu. Kan setiap manusia tu unik dan mempunyai cara hidup yang berbeza.



Saya cuma akan kongsikan pengalaman saya SAHAJA. Jadi, ia lebih telus kerana ia adalah apa yang saya lalui. Anda sedia membacanya?


Erk! Tapi saya tidak dapat berkongsi sekarang. Saya masih dalam mood bercuti. Ahad lepas adalah Hari Ulangtahun Kelahiran saya yang ke-36. Kami keluar berjalan seketika. Entry ini pun secara santai sahaja. Saya perlu masa yang lapang untuk menulis dengan panjang lebar!


InsyaAllah, saya akan kongsi pengalaman saya untuk menjawab soalan yang dinyatakan di atas iaitu:
"Susah tak bekerja dari rumah?"


Sehingga berjumpa lagi. Wassalam.

Monday, January 5, 2015

Kita Pernah Gagal Dan Takut Untuk Bangkit Semula... TUNGGU! Baca Ini Dulu

Teks & Image: Rahayu Abdul Rashid

“Yang penting bukan berapa kali aku gagal, 

tapi yang penting berapa kali aku bangkit dari kegagalan”

 - Abraham Lincoln -


Justeru itu, marilah kita sama-sama mulakan yang baru sempena Tahun Baru 2015 ini. Sebenarnya banyak peluang dan ruang untuk kita bangkit dan bermula semula. Rezeki Allah maha luas. Jangan putus asa. BANGKITLAH!


Jika anda ingin mula bekerja dari rumah atau mencari pendapatan sampingan melalui bisnes online, anda boleh hubungi saya untuk saya kongsikan peluang berniaga atau berkarya bersama Akademi Bekerja di Rumah.


Jangan segan untuk hubungi saya. Saya sedia berkongsi peluang dan pengalaman bekerja dari rumah (walaupun pengalaman yang tak seberapa).


Rahayu Abdul Rashid
Pengurus Online Akademi Bekerja di Rumah

Tel: 013 - 255 0727
Email: rahayu4179@gmail.com

Friday, January 2, 2015

RESOLUSI 2015| 66 Perkara - Dato' Roslan Ab Hamid

Teks: Facebook Dato' Roslan Ab Hamid
Image: Carian Google

Assalamualaikum.
Pagi ini, saya baca satu perkongsian hebat daripada Dato' Roslan Ab Hamid (yang digelar sebagai Jutawan Bahasa) berkaitan Resolusi/Wishlist 2015.


Mungkin selama ini, kita buat Resolusi secara general. Agak sukar untuk kita semak pencapaian bila terlalu general. Contoh:

* Aku nak turunkan berat badan.

General kan?
 Kita kena spesifikkan:
- Time frame
- Berapa KG nak turunkan
- Macam mana caranya (kurangkan makan, bersenam, makan pil kurus, etc)




Ini dia perkongsian 66 PERKARA daripada Dato' Roslan Ab Hamid yang boleh kita jadikan panduan



66 PERKARA.
Ramai juga tanya apakah 66 ini? Ia bukan sebarang nombor. Ia tidak dipetik secara suka suka. Saya memilih untuk berubah jadi lebih baik.

Perubahan menurut pakar berlaku dalam tempoh 21 hari. Ada juga kata 44 hari. Saya memilih pandangan Robin Sharma, perubahan berlaku dalam tempoh 66 hari.


Maka saya menulis 66 perkara yang mahu saya buat. Detail. Bukan lagi pernyataan umum yang bakal dilupakan dalam tempoh 3 minggu lepas tarikh lintasan waktu 1 Januari.

66 perkara ini pecahkan kepada 11 bidang. Antaranya:
1. Keluarga
2. Keimanan 
3. Keilmuan 
4. Kesihatan
5. Kenalan (Positioning)
6. Kewangan 1 (Punca Pendapatan)
7. Kewangan 2 (Perbelanjaan)
8. Kerjaya
9. Kembara
10. Kebendaan (Apa yang mahu dimiliki)  
11. Kejutan (Perkara gila gila yang mahu kita buat).

Pada setiap bidang itu tuliskan 6 perkara. Jelas dan tepat. Kita akan teruja apabila kita menanda nanti. The Power of Ticking.
Semuanya ini perlukan komitmen dan konsisten. Ia bukan perkaramain main yang mudah dilupakan. Saya telah matang usia. Waktu berganjak pantas. Justeru, mimpi indah zaman remaja telah berlalu pergi.

Doakan yang terbaik dan laporan pencapaian akan saya nilai kembali pada 31 Disember, 2015. Ada juga bertanya, kenapa pilih tahun Kristian bukan tahun Islam. Saya tidak kuasa menjawabnya. Sepatah kata, "suka hati engkaulah Labi".

Bagi saya andai kata dari 66 perkara itu, 50 dapat saya jadikan nyata, ia sudah lebih dari memadai. Ia menuntut komitmen dan hidup akan lebih terarah. Tiada lagi sembang kosong.

CREDIT TO: FB Dato' Roslan Ab Hamid:
(Status pada 2/1/2015 @ 7am+-)

Thursday, January 1, 2015

Mula Menulis di Diari 2015. Happy New Year!

Teks & Image: Rahayu Abdul Rashid


Assalamualaikum & Salam Sejahtera.

Alhamdulillah. Kita telah memasuki Tahun 2015. Atas apa jua yang kita lalui pada tahun 2014, ia telah menjadi sejarah. Ia telah berlalu. Jadikan ia sebagai kenangan, panduan dan pengalaman untuk terus melangkah ke depan.


Saya sudah memulakan tugas baru dan tugas sediada... Diari 2015 sudah mula diconteng-conteng!

Jom! 
Mulakan tahun baru dengan doa, impian dan harapan yang hebat dan luarbiasa.
Kita adalah apa yang kita fikirkan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...