Posts

Showing posts from June, 2014

Tips untuk WAHM atau SOHO Sepenuh Masa

Image
Teks: Group Facebook Rakan Niaga ABDR
Image: ABDR

Assalamualaikum. Saya ingin berkongsi dengan rakan-rakan pembaca yang dihormati sekalian Tips yang sangat berguna ini. Semoga perkongsian ini dapat membantu meleraikan kebuntuan anda. 
Berikut ialah beberapa saranan sebelum anda bermula sebagai WAHM atau SOHO sepenuh masa:
1. Mengenalpasti akaun aktif dan akaun pasif
2. Menyimpan sekurang-kurangnya untuk menampung 3 tahun awal (selepas berhenti kerja). Simpanan ini anda tentukan sejak anda bekerja dan meletakkan tarikh sekian-sekian untuk berhenti kerja dan memulakan WAHM atau SOHO.
3. Membuat penyelarasan semula, contohnya: suami akan menampung akaun aktif manakala isteri akan menjana pendapatan pasif.
4. Melakukan kerja sambilan untuk menjana pendapatan aktif, manakala sepenuh masa untuk pendapatan pasif.
5. Membuat dua tabungan, satu tabungan persediaan 3 tahun kecemasan (sebelum berhenti kerja), dan satu lagi tabung modal permulaan sebelum berhenti kerja.
6. Sangat penting mendapatka…

Salam Ramadhan

Image
Semoga kita semua dipanjangkan usia dan diberikan kesihatan yang baik untuk menjalankan ibadah dengan penuh keinsafan dan mendapat rahmat dan pengampunan dariNya.
Salam Sayang; Rahayu Abdul Rashid

Bisnes Online| Bina Tapak Terlebih Dahulu

Image
Teks: Rahayu Abdul Rashid Image: Google

Assalamualaikum. Selamat memulakan minggu baru pada minggu terakhir sebelum kita menyambut kedatangan bulan Ramadhan Al-Mubarak. Saya pasti, ramai yang sedang menggandakan ibadah sebagai persediaan menyambut bulan mulia itu nanti yang dijangkakan pada hari Ahad 29 Jun 2014.

Dalam kita berbicara tentang persediaan menyambut bulan Ramadhan dan semestinya Syawal, saya ingin berkongsi sedikit ilmu berkenaan Bisnes Online. Mungkin apa yang akan saya kongsikan hanyalah perkara asas sahaja, namun saya berharap agar ia memberi manfaat kepada kita bersama.


Apabila kita membincangkan isu berkaitan Bisnes Online, kita pasti terbayang medium pemasaran di internet seperti gambar di atas. Dan yang terkini pemasaran online menggunakan Instagram perlahan-lahan mengambil alih kedudukan Facebook kerana Facebook semakin mengetatkan peraturan dan kos Facebook Advertising semakin mahal. 

Namun begitu, Blog adalah medium yang masih kekal relevant sebagai sumber untuk …

Peluang yang Besar...

Image
Teks: Rahayu Abdul Rashid Image: Google


Pernah tak kita alami situasi seperti kata-kata Allahyarham Hamka di atas? Saya pernah melaluinya. Saat saya sudah hampir putus asa dan hilang arah tujuan. Namun, setiap dugaan atau kesempitan yang datang, InsyaAllah akan disertakan juga dengan peluang atau dengan kata lain Hikmah yang tersembunyi.

Cuma, terpulang kepada kita untuk menilai dan mengambil peluang yang datang itu atau membiarkan ia berlalu begitu sahaja. Kita memberikan pelbagai alasan sebelum kita mencubanya. Berjaya atau gagal bukanlah persoalannya. Rebutlah dulu peluang tersebut kerana semakin lama kita berlengah semakin banyak yang kita terlepas atau peluang itu tidak akan datang lagi!

Tiada jalan mudah untuk berjaya. Semasa di alam persekolahan atau universiti pun kita perlu belajar bersungguh-sungguh untuk berjaya. Begitu juga semasa bekerja, kita memerah otak, tenaga dan keringat untuk mendapat rezeki. Sedarkah kita bahawa itu adalah peluang untuk kita meraih kejayaan dunia d…

SOHO| Wujudkan Suasana Bekerja yang Selesa

Image
Teks: Rahayu Abdul Rashid Image: Google
Assalamualaikum. Cantik tak gambar SOHO yang saya share ni? Ini tentulah daripada Google Image. Kalaulah SOHO saya macam ni, betapa bertuahnya saya. Tapi, saya tetap berimpian untuk memiliki SOHO selengkap dan secantik ini. 

Daripada pengalaman saya sendiri, bekerja dari rumah sebenarnya memerlukan fokus yang lebih berbanding bekerja di pejabat. Pasti ada rakan-rakan yang pernah bekerja makan gaji dan kemudiannya bekerja dari rumah bersetuju dengan saya.
Kenapa saya katakan sedemikian?
1. Di rumah kita dikelilingi anak-anak yang mungkin masih kecil dan pelbagai peringkat umur. Menguruskan keluarga dan berbisnes memang mencabar. Kita perlu bijak membahagikan masa antara keluarga dan bisnes. Apabila berada di 'ruang pejabat' kita, kita perlukan fokus agar beberapa jam yang kita peruntukan untuk bisnes digunakan sepenuhnya. Kualiti masa sangat penting. 

2. SOHO yang selesa membantu meningkatkan semangat dan momentum untuk kekal bermotivasi. S…

Ingin Bekerja dari Rumah

Image
Teks: Rahayu Abdul Rashid Image: Koleksi Peribadi
Assalamualaikum. Ramai wanita mempunyai impian untuk bekerja dari rumah. Menjadi Working at Home Mom (WAHM) sambil menjana pendapatan dari rumah. Meninggalkan kerjaya lalu menjadi surirumah yang memiliki bukan calang-calang tahap pendidikan masing-masing.

Dunia bekerja dari rumah juga tidak kurang hebatnya. Begitu juga cabaran yang datang. Tapi, jika itu yang kita inginkan kita pasti tidak menoleh ke belakang lain. Cabaran? Sudah namanya kehidupan. Cabaran ada di mana-mana. Bekerja makan gaji juga banyak cabaran. 
Jika ada antara rakan pembaca yang berhasrat ingin bekerja dari rumah, ia memang bagus. TETAPI... anda perlu ada perancangan terlebih dahulu. Sebab mungkin saat kita mengambil keputusan berhenti kerja kita berada dalam keadaan stress dan tidak rasional.
Perancangan... Perancangan... Perancangan!
Bersambung...

Balik Besut!

Image
Teks: Rahayu Abdul Rashid Image: Koleksi Peribadi
Assalamualaikum. Menaip entry di dalam kereta! Jangan sampai pening kepala sudah lah yer. Hanya entry ringkas, menyambil katanya. Sebelum terlelap! Saya memang suka tidur dalam kereta. Dania duduk di seat penumpang depan.
Saya dan Hariz duduk di seat belakang (tengah). Seat paling belakang, macam biasa... sudah menjadi bonet. Penuh dengan barang. Maklumlah bantal pun angkut dari Semenyih. Macamlah rumah mak tiada bantal. 
Dah kebiasaan kami guna bantal sendiri. Pergi hotel, balik kampung atau ke rumah saudara untuk bermalam memang bawa bantal seorang satu. Dania lagi over, wajib bawa bantal peluk. Alahai anak omak!
Semoga perjalanan kami selamat dan dipermudahkan. Semoga terlerai rindu Nenek Jah pada cucu-cucunya. Rindu kat cucu dah lebih daripada rindu anak yer. Hehehe. Meniti hari tua kan... cucu-cucu saja penyeri hidup.

Selalu terfikir... bila saya dah tua nanti.. jika dipanjangkan usia... bagaimanalah nasih saya.

Jauh fikirkan... ok…

DIY Playdoh Gandum

Image
Teks: Rahayu Abdul Rashid Image: Koleksi Peribadi
Assalamualaikum. Alhamdulillah. Bersiaran langsung dari kampung suami. Telah masuk hari kedua di sini. Suami bekerja di Muar, Johor. Insya Allah, esok kami balik ke Besut pula. Dania dan Hariz sudah tak sabar nak jumpa Nenek Jah pula (ibu saya).
Bila update blog menggunakan handphone, agak sukar hendak berceloteh panjang lebar. Jari gemuk ni, asyik salah tekan jer. Nanti balik Semenyih saya balas dendam berceloteh panjang lebar. 
Syukur Alhamdulillah.  Dengan adanya kemudahan Internet di hujung jari, saya dan pastinya ramai lagi peniaga Online dapat berbisnes walau di mana jua berada. 
Jika dalam tahun 2011 semasa saya baru memulakan bisnes Online, masih belum gunakan lagi android atau gadjet yang mobile. 
Nak check email, Yahoo Messenger (masa tu belum ada Whatsapp lagi tau!), nak tengok Facebook dan nak update blog mesti nak kena guna Desktop atau labtop. 
Lepas tu, kena ada broadband. Kalau balik kampung, broadband bertambah slow. …

Bisnes Online... Bisnes di Mana Sahaja!

Image
Teks: Rahayu Abdul Rashid Image: Google dan Koleksi Peribadi
Assalamualaikum.
Teringat kembali sewaktu masih bekerja dulu. Masa tu anak masih baru seorang (Dania). Salah seorang rakan sepejabat beritahu. Boss saya siap maklumkan dalam Mesyuarat Pengurusan Universiti. Staff beliau suka sangat cuti dan cuti bersambung (maksudnya, ambil cuti hari Jumaat, lepas tu pandai-pandai sambung cuti lagi hari Isnin!). Apa lagi, Emergency Leave (EL) la kan!
Eh! Kalau anda nak tau. Sayalah tu! Staf paling suka bercuti antara 4 lagi rakan di pejabat. Maklumlah, kampung jauh. Kalau balik sehari dua tu, penat pun tak sempat nak hilang. Itu baru balik Keratong, belum balik Besut lagi.
Lagi pun, Kelayakan Cuti Tahunan saya ialah 20 hari setahun.  Itu belum termasuk lagi cuti tahun-tahun lepas yang tak pernah habis! Bertambah-tambah lagi bila dapat Cuti Ganti jika ada kursus atau program yang melibatkan hari Sabtu dan Ahad. Macam mana cuti tak jadi banyak kan? Nak ambil cuti memang susah, sebab kerja senti…

Selamat Datang June 2014... Setengah Tahun Telah Berlalu

Image
Teks: Rahayu Abdul Rashid Image: Google
Assalamualaikum. Lama tak update blog. Minggu ni Wifi ada problem.  Tiada line langsung selama beberapa hari. Semalam baru ada, tapi sekarang baru berkesempatan update blog. 
Hari ini sudah masuk 1 June 2014. Begitu pantas masa berlalu meninggalkan kita. 6 bulan telah kita lalui pada tahun 2014 ini. 
Bila berbicara tentang haribulan dan bulan, Kalendar Kuda lah yang menjadi pilihan hati sejak zaman berzaman! Datanglah kalendar secantik dan secanggih mana pun, kalendar kuda juga senang nak tengok. Nak tengok cuti apa, cari saja dalam Kalendar Kuda :P Cuti sekolah juga telah bermula hari Rabu lepas. InsyaAllah, minggu depan kami akan balik ke Besut. Lambat sedikit balik kampung kerana suami masih lagi bekerja. 
Sebelum pulang ke kampung, banyak perkara berkaitan kedua-dua bisnes yang saya jalankan perlu diselesaikan dan dibuat perancangan. Maklumlah, di kampung tiada Wifi. Line internet di telefon alahai, sendu ajer. 
Alhamdulillah, hari ini juga 1…