Monday, June 30, 2014

Tips untuk WAHM atau SOHO Sepenuh Masa

Teks: Group Facebook Rakan Niaga ABDR
Image: ABDR

Assalamualaikum.
Saya ingin berkongsi dengan rakan-rakan pembaca yang dihormati sekalian Tips yang sangat berguna ini. Semoga perkongsian ini dapat membantu meleraikan kebuntuan anda. 

Berikut ialah beberapa saranan sebelum anda bermula sebagai WAHM atau SOHO sepenuh masa:

1. Mengenalpasti akaun aktif dan akaun pasif

2. Menyimpan sekurang-kurangnya untuk menampung 3 tahun awal
(selepas berhenti kerja). Simpanan ini anda tentukan sejak anda bekerja dan meletakkan tarikh sekian-sekian untuk berhenti kerja dan memulakan WAHM atau SOHO.

3. Membuat penyelarasan semula, contohnya: suami akan menampung akaun aktif manakala isteri akan menjana pendapatan pasif.

4. Melakukan kerja sambilan untuk menjana pendapatan aktif, manakala sepenuh masa untuk pendapatan pasif.

5. Membuat dua tabungan, satu tabungan persediaan 3 tahun kecemasan (sebelum berhenti kerja), dan satu lagi tabung modal permulaan sebelum berhenti kerja.

6. Sangat penting mendapatkan seberapa banyak informasi berkaitan pengurusan kewangan sebelum anda memutuskan untuk berhenti kerja
dan memulakan soho secara sepenuh masa.

7. Sekiranya kewangan kembali tidak stabil, anda boleh kembali bekerja untuk menampung semula akaun aktif dan rancang semula pengurusan kewangan. Tidak ada istilah terlewat dalam melakukan perubahan. Bukan berapa banyak kita menjana pendapatan, tetapi bagaimana cekap kita menguruskan kewangan.

TIPS SETERUSNYA?
Baca lagi dalam ebook 101 Idea Home Based Bisnes
Harga Promosi : RM50 (harga asal RM100)


Hubungi saya untuk maklumat lanjut.
Rahayu Abdul Rashid
Pengurus Online Akademi Bekerja di Rumah
013 - 255 0727

Sunday, June 29, 2014

Salam Ramadhan



Semoga kita semua dipanjangkan usia dan diberikan kesihatan yang baik untuk menjalankan ibadah dengan penuh keinsafan dan mendapat rahmat dan pengampunan dariNya.

Salam Sayang;
Rahayu Abdul Rashid

Monday, June 23, 2014

Bisnes Online| Bina Tapak Terlebih Dahulu

Teks: Rahayu Abdul Rashid
Image: Google


Assalamualaikum.
Selamat memulakan minggu baru pada minggu terakhir sebelum kita menyambut kedatangan bulan Ramadhan Al-Mubarak. Saya pasti, ramai yang sedang menggandakan ibadah sebagai persediaan menyambut bulan mulia itu nanti yang dijangkakan pada hari Ahad 29 Jun 2014.


Dalam kita berbicara tentang persediaan menyambut bulan Ramadhan dan semestinya Syawal, saya ingin berkongsi sedikit ilmu berkenaan Bisnes Online. Mungkin apa yang akan saya kongsikan hanyalah perkara asas sahaja, namun saya berharap agar ia memberi manfaat kepada kita bersama.



Apabila kita membincangkan isu berkaitan Bisnes Online, kita pasti terbayang medium pemasaran di internet seperti gambar di atas. Dan yang terkini pemasaran online menggunakan Instagram perlahan-lahan mengambil alih kedudukan Facebook kerana Facebook semakin mengetatkan peraturan dan kos Facebook Advertising semakin mahal. 


Namun begitu, Blog adalah medium yang masih kekal relevant sebagai sumber untuk berkongsi maklumat, mendapatkan maklumat dan semestinya sebagai pusat membina tapak perniagaan dan memperkenal diri usahawan online/offline di dalam dunia perniagaan.


Membina tapak di dalam bisnes online adalah sangat penting. Kita memerlukan ilmu, pengorbanan dari segi tenaga dan masa. Ramai yang beranggapan bahawa untuk berjaya dalam bisnes online hanya mengambil masa yang pendek untuk dikenali dan berjaya. Malah, ada juga yang berangan-angan untuk menjadi jutawan segera! Sebab itulah, ramai yang terpengaruh untuk menyertai skim-skim pelaburan mudah atau bisnes yang tidak diketahui syarikat atau tiada produk. 


Saya ingin memberikan contoh yang mudah. 

Kita pasti tahu telah ramai blogger yang membina nama yang kukuh dalam dunia blogger dan bisnes. Pada asalnya mereka berblog sebagai hobi atau mengisi masa lapang. Mereka mungkin berkongsi tentang diri, keluarga dan kehidupan mereka. TETAPI, apabila mereka telah mempunyai ramai pembaca setia, mereka mula mendapat tajaan daripada peniaga lain, syarikat pengiklanan atau pengeluar produk. Ramai juga antara mereka yang mula menjalankan bisnes online. 


Mereka lebih mudah untuk mendapat pelanggan kerana mereka 'telah dikenali' dan pembaca mempercayai mereka kerana merasa blogger tersebut 'dekat' dengan mereka. Contoh blogger yang terkenal dan menjalankan bisnes online ialah Sepet, Cikepal dan Red Mummy.


Bagaimana mereka bermula? Berapa lamakah masa yang mereka ambil untuk berblog sehingga dikenali ramai? Pasti ia memakan masa bertahun-tahun! saya mengetahuinya kerana saya pembaca blog mereka sejak bertahun-tahun lamanya. Saya mengikuti perkembangan diri mereka, bagaimana mereka bermula sehinggalah mereka menjana pendapatan melalui bisnes online dan juga mendapat tajaan pengiklanan daripada pelbagai produk dan syarikat.


Apa yang ingin saya sampaikan di sini ialah jika kita baru membuat beberapa entry blog, baru beberapa kali berkongsi mengenai produk atau bisnes yang kita jalankan di medium internet yang lain janganlah kita berharap berduyun-duyun orang akan membeli produk dengan kita. Jika ia berlaku, syukur alhamdulillah! Jika sebaliknya, jangan putus asa. Jangan hanya tahu merungut atau lagi teruk menyalahkan orang lain. Bisnes kita adalah tanggungjawab kita. 


Akhir sekali, bina tapak terlebih dahulu. Perkenalkan diri kita. Perkenalkan produk/bisnes yang kita jual dan jalankan. Berkongsi manfaat serta kelebihan produk. Jual 'value' produk terlebih dahulu, barulah kita dapat memjual produk kita. Kerana pengguna semakin bijak memilih. Be yourself and be unique! Bila 'jenama diri' anda telah dikenali, anda boleh menjadi seperti nama-nama blogger yang saya sebutkan di atas dan blogger lain yang sangat dikenali dan mampu menjana pendapatan dengan BLOG!


Sehingga berjumpa lagi. Wassalam.

Thursday, June 19, 2014

Peluang yang Besar...

Teks: Rahayu Abdul Rashid
Image: Google



Pernah tak kita alami situasi seperti kata-kata Allahyarham Hamka di atas?
Saya pernah melaluinya. Saat saya sudah hampir putus asa dan hilang arah tujuan. Namun, setiap dugaan atau kesempitan yang datang, InsyaAllah akan disertakan juga dengan peluang atau dengan kata lain Hikmah yang tersembunyi.


Cuma, terpulang kepada kita untuk menilai dan mengambil peluang yang datang itu atau membiarkan ia berlalu begitu sahaja. Kita memberikan pelbagai alasan sebelum kita mencubanya. Berjaya atau gagal bukanlah persoalannya. Rebutlah dulu peluang tersebut kerana semakin lama kita berlengah semakin banyak yang kita terlepas atau peluang itu tidak akan datang lagi!


Tiada jalan mudah untuk berjaya. Semasa di alam persekolahan atau universiti pun kita perlu belajar bersungguh-sungguh untuk berjaya. Begitu juga semasa bekerja, kita memerah otak, tenaga dan keringat untuk mendapat rezeki. Sedarkah kita bahawa itu adalah peluang untuk kita meraih kejayaan dunia dan akhirat.


Sehingga berjumpa lagi. Wassalam.


Wednesday, June 18, 2014

SOHO| Wujudkan Suasana Bekerja yang Selesa

Teks: Rahayu Abdul Rashid
Image: Google

Assalamualaikum.
Cantik tak gambar SOHO yang saya share ni? Ini tentulah daripada Google Image. Kalaulah SOHO saya macam ni, betapa bertuahnya saya. Tapi, saya tetap berimpian untuk memiliki SOHO selengkap dan secantik ini. 


Daripada pengalaman saya sendiri, bekerja dari rumah sebenarnya memerlukan fokus yang lebih berbanding bekerja di pejabat. Pasti ada rakan-rakan yang pernah bekerja makan gaji dan kemudiannya bekerja dari rumah bersetuju dengan saya.

Kenapa saya katakan sedemikian?

1. Di rumah kita dikelilingi anak-anak yang mungkin masih kecil dan pelbagai peringkat umur. Menguruskan keluarga dan berbisnes memang mencabar. Kita perlu bijak membahagikan masa antara keluarga dan bisnes. Apabila berada di 'ruang pejabat' kita, kita perlukan fokus agar beberapa jam yang kita peruntukan untuk bisnes digunakan sepenuhnya. Kualiti masa sangat penting. 


2. SOHO yang selesa membantu meningkatkan semangat dan momentum untuk kekal bermotivasi. Saya memang suka dekorasi, sebab itulah SOHO yang selesa dan lengkap sentiasa saya idamkan. Duduk sahaja di SOHO, saya akan bersemangat walaupun hanya melayari internet sahaja! Sebab itulah saya lebih selesa update blog menggunakan labtop dan WAJIB duduk di meja kerja saya.


3. SOHO yang selesa membantu kita membuat sistem pengurusan dokumen dan fail yang teratur. Pasti rakan-rakan yang buat bisnes walaupun sekecil mana pun akan ada buku rekod pelanggan, rekod transaksi, rekod kewangan, rekod stok produk dan buku-buku. Tidak semua pun, satu atau dua pasti ada. Susun file, buku atau dokumen menggunakan sistem filing dapat memudahkan kerja kita. Efektif!


4. SOHO membuatkan kita sentiasa 'ingat' tanggungjawab dan bisnes yang kita jalankan. 


Bagaimana SOHO idaman anda? 

Tak kiralah macam mana sekali pun SOHO yang kita miliki, asalkan kita ada kelengkapan atau gadjet untuk menjalankan bisnes, ia sudah mencukupi. Asalkan kita selesa dengan cara masing-masing dan paling utama, cara kita menjalankan bisnes adalah mesra keluarga. Bukankah anak-anak dan keluarga adalah keutamaan kita lebih-lebih lagi kepada wanita yang menjalankan bisnes di rumah secara sepenuh masa.

Sehingga berjumpa lagi. Wassalam.

Tuesday, June 17, 2014

Ingin Bekerja dari Rumah

Teks: Rahayu Abdul Rashid
Image: Koleksi Peribadi

Assalamualaikum.
Ramai wanita mempunyai impian untuk bekerja dari rumah. Menjadi Working at Home Mom (WAHM) sambil menjana pendapatan dari rumah. Meninggalkan kerjaya lalu menjadi surirumah yang memiliki bukan calang-calang tahap pendidikan masing-masing.


Dunia bekerja dari rumah juga tidak kurang hebatnya. Begitu juga cabaran yang datang. Tapi, jika itu yang kita inginkan kita pasti tidak menoleh ke belakang lain. Cabaran? Sudah namanya kehidupan. Cabaran ada di mana-mana. Bekerja makan gaji juga banyak cabaran. 

Jika ada antara rakan pembaca yang berhasrat ingin bekerja dari rumah, ia memang bagus. TETAPI... anda perlu ada perancangan terlebih dahulu. Sebab mungkin saat kita mengambil keputusan berhenti kerja kita berada dalam keadaan stress dan tidak rasional.

Perancangan... Perancangan... Perancangan!

Bersambung... 

Friday, June 6, 2014

Balik Besut!

Teks: Rahayu Abdul Rashid
Image: Koleksi Peribadi

Assalamualaikum.
Menaip entry di dalam kereta! Jangan sampai pening kepala sudah lah yer. Hanya entry ringkas, menyambil katanya. Sebelum terlelap! Saya memang suka tidur dalam kereta. Dania duduk di seat penumpang depan.

Saya dan Hariz duduk di seat belakang (tengah). Seat paling belakang, macam biasa... sudah menjadi bonet. Penuh dengan barang. Maklumlah bantal pun angkut dari Semenyih. Macamlah rumah mak tiada bantal. 

Dah kebiasaan kami guna bantal sendiri. Pergi hotel, balik kampung atau ke rumah saudara untuk bermalam memang bawa bantal seorang satu. Dania lagi over, wajib bawa bantal peluk. Alahai anak omak!

Gambar tidak berkaitan sama sekali dengan entry!
Semoga perjalanan kami selamat dan dipermudahkan. Semoga terlerai rindu Nenek Jah pada cucu-cucunya. Rindu kat cucu dah lebih daripada rindu anak yer. Hehehe. Meniti hari tua kan... cucu-cucu saja penyeri hidup.

Selalu terfikir... bila saya dah tua nanti.. jika dipanjangkan usia... bagaimanalah nasih saya.

Jauh fikirkan... ok jumpa lagi. Nanti bersiaran dari Besut pula. Bisnes ABDR dan Hai-O berjalan seperti biasa. Bila semuanya Online, rezeki sentiasa ada dengan izinNya.

Hubungi saya untuk maklumat kedua-duanya. Wassalam.

Thursday, June 5, 2014

DIY Playdoh Gandum

Teks: Rahayu Abdul Rashid
Image: Koleksi Peribadi

Assalamualaikum.
Alhamdulillah. Bersiaran langsung dari kampung suami. Telah masuk hari kedua di sini. Suami bekerja di Muar, Johor. Insya Allah, esok kami balik ke Besut pula. Dania dan Hariz sudah tak sabar nak jumpa Nenek Jah pula (ibu saya).

Bila update blog menggunakan handphone, agak sukar hendak berceloteh panjang lebar. Jari gemuk ni, asyik salah tekan jer. Nanti balik Semenyih saya balas dendam berceloteh panjang lebar. 

Syukur Alhamdulillah. 
Dengan adanya kemudahan Internet di hujung jari, saya dan pastinya ramai lagi peniaga Online dapat berbisnes walau di mana jua berada. 

Jika dalam tahun 2011 semasa saya baru memulakan bisnes Online, masih belum gunakan lagi android atau gadjet yang mobile. 

Nak check email, Yahoo Messenger (masa tu belum ada Whatsapp lagi tau!), nak tengok Facebook dan nak update blog mesti nak kena guna Desktop atau labtop. 

Lepas tu, kena ada broadband. Kalau balik kampung, broadband bertambah slow. Lagi kan kat Shah Alam pun slow, apalagi bila kat kampung. Memang bercinta la menunggu loading!

Tapi, Alhamdulillah. Rezeki sentiasa ada. Asalkan kita usaha. Adatlah dalam bisnes ada turun naik. Itu semua pengalaman yang kita tempuhi sepanjang berbisnes. Nanti yang pahit tu la akan buatkan kita bersyukur dan tersenyum bila ingat semula.

Bila di rumah, saya bahagikan masa untuk keluarga dan bisnes. Salah satu aktiviti yang saya luangkan bersama Hariz... 





BUAT KUIH-MUIH!

Sampai balik ke kampung pun Hariz bawak balik Playdoh GANDUM yang saya buat sendiri. Lebih seronok main Playdoh Gandum berbanding playdoh sebenar. Jimat dan sedap dilenyek-lenyek :P

Cara buat:
Gandum + air + minyak masak + pewarna + garam

Tahan lama. Letak dalam tupperware atau tipuware lepas tu masukkan dalam peti sejuk. Nak main, baru keluarkan.

Jenuh jugalah nak melayan Hariz main. Sabar jer lah... Creative Time katanya!


Sehingga berjumpa lagi. WASSALAM.

Monday, June 2, 2014

Bisnes Online... Bisnes di Mana Sahaja!

Teks: Rahayu Abdul Rashid
Image: Google dan Koleksi Peribadi

Assalamualaikum.

Teringat kembali sewaktu masih bekerja dulu. Masa tu anak masih baru seorang (Dania). Salah seorang rakan sepejabat beritahu. Boss saya siap maklumkan dalam Mesyuarat Pengurusan Universiti. Staff beliau suka sangat cuti dan cuti bersambung (maksudnya, ambil cuti hari Jumaat, lepas tu pandai-pandai sambung cuti lagi hari Isnin!). Apa lagi, Emergency Leave (EL) la kan!

Eh! Kalau anda nak tau. Sayalah tu! Staf paling suka bercuti antara 4 lagi rakan di pejabat. Maklumlah, kampung jauh. Kalau balik sehari dua tu, penat pun tak sempat nak hilang. Itu baru balik Keratong, belum balik Besut lagi.

Lagi pun, Kelayakan Cuti Tahunan saya ialah 20 hari setahun. 
Itu belum termasuk lagi cuti tahun-tahun lepas yang tak pernah habis! Bertambah-tambah lagi bila dapat Cuti Ganti jika ada kursus atau program yang melibatkan hari Sabtu dan Ahad. Macam mana cuti tak jadi banyak kan? Nak ambil cuti memang susah, sebab kerja sentiasa ada. Nak cuti pun susah hati. Sedang bercuti pun handphone tak henti berbunyi. Dah rasa handphone saya tu syarikat yang belikan dan bayar bilnya.

Nasib baik masa tu anak baru seorang. Dania baru berumur dalam 4 tahun masa saya berhenti kerja. Kalau anak sudah sekolah macam sekarang, tak tahulah macam mana nak balik kampung. 

Kini, semua itu telah jadi kenangan. Setelah bekerja dari rumah, bila-bila masa boleh balik kampung jika cuti sekolah. Tak perlu susah hati nak isi Borang Permohonan Cuti. Itu yang paling seronok bila sudah tak kerja makan gaji. 

Hariz kerap mengajak papanya pergi otell (hotel) ada kolam buih-buih.
Ini penangan pergi Mahkota Hotel Melaka la masa Harijadi Papa dia bulan Mac lepas.
Demand bukan main budak-budak zaman sekarang!


Throwback June 2012. Budak baru dapat kaki. Balik kampung kat Besut pergi kenduri. 
Bulat lagi badannya. Jalan terkedek-kedek macam itik pulang petang!


Alhamdulillah. Work from Home semakin mudah dengan perkembangan teknologi. Walaupun di kampung line internet sangat slow tapi masih boleh digunakan. Cuma kena sabar tinggi menggunung! Boleh la daripada tak ada langsung kan?

Selalunya, Instagram dapat baca Captions saja. Gambar tak keluar pun! Memang makan hatilah juga :P Tapi kena usaha lebih sebab sekarang dalam Projek Duit Raya 2014. Akademi Bekerja di Rumah memang banyak membantu saya dalam bisnes. 

Sebab tu ayu bersyukur ditemukan dengan Akademi Bekerja di Rumah. Jika rakan-rakan masih terkapai-kapai dalam mencari arah bisnes dan untuk menjana pendapatan, janganlah teragak-agak untuk menyertai. Tak rugi pun RM200 yang kita bayar untuk sertai Akademi Bekerja dari Rumah. Kita akan dapat lebih dari tu. Percayalah!

Sehingga berjumpa lagi. Hubungi saya untuk sebarang pertanyaan atau hendak bersembang berkongsi idea dan pengalaman dalam Akademi Bekerja di Rumah. Biar sedikit, asalkan ada. Jangan tunggu lama-lama, semakin lama orang lain semakin ke depan. Kita?

Too much analysis lead to paralysis!

Sehingga berjumpa lagi. Wassalam.

Sunday, June 1, 2014

Selamat Datang June 2014... Setengah Tahun Telah Berlalu

Teks: Rahayu Abdul Rashid
Image: Google

Assalamualaikum.
Lama tak update blog. Minggu ni Wifi ada problem.  Tiada line langsung selama beberapa hari. Semalam baru ada, tapi sekarang baru berkesempatan update blog. 

Hari ini sudah masuk 1 June 2014. Begitu pantas masa berlalu meninggalkan kita. 6 bulan telah kita lalui pada tahun 2014 ini. 

Bila berbicara tentang haribulan dan bulan, Kalendar Kuda lah yang menjadi pilihan hati sejak zaman berzaman! Datanglah kalendar secantik dan secanggih mana pun, kalendar kuda juga senang nak tengok. Nak tengok cuti apa, cari saja dalam Kalendar Kuda :P
Cuti sekolah juga telah bermula hari Rabu lepas. InsyaAllah, minggu depan kami akan balik ke Besut. Lambat sedikit balik kampung kerana suami masih lagi bekerja. 

Sebelum pulang ke kampung, banyak perkara berkaitan kedua-dua bisnes yang saya jalankan perlu diselesaikan dan dibuat perancangan. Maklumlah, di kampung tiada Wifi. Line internet di telefon alahai, sendu ajer. 

Alhamdulillah, hari ini juga 1 June 2014 genap 2 bulan saya menyertai Akademi Bekerja di Rumah. Selain itu, saya juga kembali menumpukan kepada bisnes Hai-O Marketing. Syukur alhamdulillah. Sentiasa ada rezeki untuk kami sekeluarga.

Untuk bulan June 2014, Target telah pun disiapkan. Cuma ada beberapa lagi perlu diperhalusi semula. Target bulanan mesti dibuat supaya kita dapat kekalkan momentum dan bermotivasi. Tercapai atau tidak bukan alasan untuk kita tidak membuat Target Bulanan. Kalau tiada target, lagilah tiada hala tuju.

Plan Your Work... Work Your Plan!

Sehingga berjumpa lagi. Wassalam. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...