Posts

Showing posts from May, 2014

Idea Bisnes dari Rumah berdasarkan Minat, Kemahiran dan Sumber yang Ada

Image
Teks: Rahayu Abdul Rashid Image: Google
Assalamualaikum.
Bila memikirkan apa idea bisnes dari rumah  yang boleh kita lakukan, mungkin kita akan rasa buntu. 
Soalan-soalan yang mungkin membelenggu kita ialah: 1. Apa bisnes aku nak buat ni?  2. Apa yang boleh hasilkan pendapatan berterusan?  3. Mana nak dapat modal?  4. Bagaimana nak bermula? 5. Mampu ke aku buat bisnes dari rumah sedangkan tiada produk atau pengalaman?
Berdasarkan kepada konsep Akademi Bekerja di Rumah, saya memang bersetuju dengan apa yang diamalkan. Mulakan bisnes dengan modal minimun (semestinya perlu mendaftar sebagai Ahli Akademi Bekerja di Rumah di mana Pakej Kelas bermula serendah RM150 sehingga RM300 sahaja).
Setelah anda berada dalam keluarga Akademi Bekerja di Rumah, melalui Analisa yang diberikan sebagai Tugasan untuk menentukan bidang atau niche blog dan bisnes yang sesuai anda jalankan. Ini adalah berdasarkan kepada: 1. Minat 2. Kemahiran 3. Sumber yang ada untuk memulakan bisnes

Mungkin ini adalah minat, k…

Cuti Sekolah Datang Lagi!

Image
Teks: Rahayu Abdul Rashid Image: Koleksi Peribadi
Assalamualaikum.  Hari Rabu cuti sekolah pertengahan tahun akan bermula bagi beberapa buah negeri termasuk Selangor. Cepatnya masa berlalu, rasanya baru sahaja cuti sekolah bulan Mac lepas. 
Tapi, seperti biasa kami sekeluarga tak sabar hendak balik ke Besut. Nenek Jah sudah melambai-lambai Dania dan Hariz untuk balik kampung. 
Alhamdulillah, sejak tidak bekerja kami sentiasa balik ke kampung setiap kali cuti sekolah. Kalau ke Keratong tu, boleh dikatakan hampir setiap minggu balik sebab dekat sahaja. Besut pula, kenalah tunggu cuti panjang. Maklumlah jauh.
Keseronokan anak-anak bila pulang ke Besut! Mandi laut! Kalau boleh,bangun jer tidur terus hendak terjun ke dalam laut! Zaman kanak-kanak yang penuh keceriaan, biarlah mereka menikmatinya.


Jika saya pula? Sudah pasti seronok balik kampung bila bercakap tentang MAKAN!

Sekarang musim buah mangga! Sedapnya mencolek dengan kicap pedas-pedas. Makan pula secara beramai-ramai dengan mak dan…

Pakej Yuran Kelas

Image
Teks: Rahayu Abdul Rashid Image: Koleksi Akademi Bekerja Di Rumah
Assalamualaikum. Berikut adalah senarai Pakej Yuran Kelas yang ditawarkan di Akademi Bekerja di Rumah. 











Sebelum membuat pilihan Pakej mana yang anda inginkan, saya galakkan anda berbincang dengan saya terlebih dahulu supaya saya dapat mencadangkan pakej yang paling sesuai dengan anda. Pilihan pakej bergantung kepada keperluan, kecenderungan, bidang perniagaan/penulisan dan bajet anda. 

Boleh hubungi saya melalui: SMS/Whatsapp: 013 - 255 0727 Email: rahayu4179@gmail.com

eBook| Bekerja dan Berniaga: Panduan untuk Suri

Image
Teks & Image: Puan Azura Abdullah  (www.azuraabdullah.com)
Bismillah. Lahirnya ebook ini adalah atas rasa tanggungjawab saya untuk memanjangkan ilmu dan pengalaman yang saya kutip sepanjang bekerja sebagai seorang jurutera di sebuah syarikat multinasional di utara tanahair dalam masa yang sama saya mengusahakan perniagaan kecil secara online dan offline (butik). Saya ambil ini sebagai tanggungjawab sosial saya untuk beri kesedaran kepada suri tentang pentingnya menyediakan payung sebelum hujan.
Saya bukanlah seorang jutawan atau ahli perniagaan hebat. Pendapatan perniagaan kecil saya hanya menggantikan pendapatan di kala saya bermajikan dulunya. Saya juga tak janjikan apa-apa magis di dalam ebook ini. Ianya sekadar perkongsian tulus ikhlas dari saya di atas pengalaman yang saya kutip sendiri dengan benar-benar terjun dalam dunia perniagaan kecil ketika saya masih bekerja bermajikan. Jika kita boleh belajar dari pengalaman orang lain kenapa kita perlu lalui pengalaman jatuh gaung. Sek…

Akhirnya... Entry ke-44!

Image
Teks: Rahayu Abdul Rashid Image: Google
Assalamualaikum. Alhamdulillah... akhirnya saya berjaya sampai ke entries ke-44 dalam blog Panduan WAHM bersama Ayu Rashid. 44 entries adalah tugasan yang menandakan bahawa pelajar Akademi Bekerja di Rumah telah berjaya melaksanakan semua tugasan yang telah ditetapkan.
Total Pageviews setakat saya menaip entry ini pada jam 9.55pm hari Ahad 18 Mei 2014 ialah 3530. Jumlah tersebut sudah cukup memberangsangkan kerana blog ini baru sahaja berusia sebulan lebih. 
Pastinya ia hasil daripada jaringan Bloggers Akademi Bekerja di Rumah kerana kami saling berkongsi link blog di blog/facebook/fanpage masing-masing. Jika hanya seorang sahaja berkongsi link blog, rasanya blog saya ini tidak mampu mencapai Total Pageviews sebanyak ini. Inilah salah satu kelebihan menjadi Ahli Akademi Bekerja di Rumah. Networking - Networking - Networking!

Kenapa 44 entry yang perlu pelajar ABDR siapkan? Ia bertujuan untuk melatih dan mendisiplinkan diri agar sentiasa update blo…

Blogging Tips| Tulisan sahaja atau Gambar?

Image
Teks: Rahayu Abdul Rashid Image: Koleksi Peribadi
Assalamualaikum. Ini adalah pendapat peribadi saya sahaja berdasarkan pengalaman dan ilmu yang saya perolehi dari pembacaan di internet dan juga bisnes Premium Beautiful. Malah menjadi kemestian kepada saya dalam setiap entry blog, saya akan memasukkan sekurang-kurangnya sekeping gambar!

Jika tiada gambar langsung, itu mungkin kerana saya update blog menggunakan handphone dan berada di kampung. Sebab pada pendapat saya, entry blog yang mempunyai gambar adalah lebih menarik untuk dibaca.
Tulisan atau gambar sahaja?
Itu terpulang kepada blogger. Malah ada juga beberapa blog yang saya akan baca sampai habis walaupun tiada gambar langsung. Ini kerana contents blog tersebut sangat menarik untuk dibaca. Tapi, ia akan lebih menarik jika disertakan dengan gambar.

Saya sangat suka snap gambar. Tidak kira apa jua objek, jika saya rasakan ia menarik saya akan snap. Bila telah menjadi ibu, sudah pasti objek yang paling menarik untuk di snap adalah …

Hobi| Membaca

Image
Teks: Rahayu Abdul Rashid Image: Google dan Koleksi Peribadi
Assalamualaikum. Sejak dari sekolah rendah sehinggalah sekarang, perkara yang paling saya suka lakukan sebagai hobi ialah membaca. 
Tidak kira di mana sahaja atau apa jua jenis bacaan, saya boleh baca dengan khusuk! Malah di dalam bilik air pun, saya sempat membaca walaupun bahan bacaan yang ada disitu hanyalah tulisan dibotol sabun atau syampu! Ini kejadian jika pergi ke hotel atau ke rumah orang. Mendalam bukan hobi saya nan satu ini?

Bahan Bacaan yang saya suka baca: Apa jua jenis buku atau majalah saya akan baca. Pantang ada depan mata, itulah yang saya akan capai. Tapi, sepanjang hidup saya rasanya saya tidak pernah membeli NOVEL! Bukan tak suka baca, tapi saya lebih suka baca novel yang dipinjam sahaja. Nampak tak permainan orang kedekut disitu? 
Tapi, untuk bacaan lagi seperti buku ilmiah, majalah dekorasi saya memang tidak berkira. Asalkan rasa nak beli atau bila baca Review di internet, saya dengan tidak sabar ingin m…

Do What You Love, Love What You Do

Image
Teks: Rahayu Abdul Rashid
Image: Google

Assalamualaikum.
Menarik kan Quotes yang saya kongsikan ini:


Kejayaan dan kegagalan adalah sebuah pakej yang akan mengiringi perjalanan hidup kita. Bagaimana kita menilai kedua-duanya? Jika semasa kita belajar, telah ditetapkan sekian-sekian markah adalah Lulus dan Gagal. 
Tapi, bagaimana jika sudah berada di alam kerjaya atau perniagaan? Bagaimana kita menilainya? Adakah jika kita menjawat pangkat yang tinggi dalam syarikat kita sudah berjaya? Adakah jika kita mendapat 10K sebulan dalam perniagaan kita sudah berjaya?
Jika ditanya pada pendapat saya, nilai sebuah kejayaan atau kegagalan adalah sangat subjektif!
Ia bergantung kepada diri setiap individu tersebut. Daripada pengalaman saya sendiri, menjawat jawatan yang boleh dikatakan selesa memang seronok. Tapi, hanya diri saya sendiri tahu bagaimana perasaan dan tekanan yang perlu dilalui apabila terpaksa membawa kerja sampai ke rumah, malah kadang-kadang perlu menyiapkannya sehingga pukul 2 pagi…

Impian Hari Tua?

Image
Teks: Rahayu Abdul Rashid Image: Koleksi Peribadi
Assalamualaikum. Cepat sungguh masa berlalu. Hari ni kita telah sampai ke pertengahan bulan Mei 2014. 
Kebelakangan ini, badan agak letih sebab waktu tidur semakin tidak menentu. Paling awal dapat tidur pukul 12.30 tengah malam. Itu pun setelah Hariz tidur. 
Sakit-sakit badan pun satu hal juga. Kelmarin pergi klinik minta ubat sapu dan ubat tahan sakit. Tapi tak makan dan tak sapu! Macam mana nak baik ni?
Minggu depan Dania akan menduduki Peperiksaan Pertengahan Tahun. Semakin dekat nak periksa, semakin sibuk dia bertandang ke rumah Mak Longnya! Tak kasik pergi, kesian pulak. Takkan asyik terperap dalam rumah selain pergi sekolah dan mengaji. 
Terkenang semula, masa tinggal kat Flat PKNS Seksyen 7. Kesian Dania tak ada kawan hendak bermain selain di Nuri dan sekolah. Balik sekolah, berkurung dalam rumah. Walaupun saya lebih suka tinggal di rumah flat, tapi demi anak-anak, saya pasrahkan jua. 
Suami pula? Sukalah dia dapat tengok kereta …

Tiada Idea untuk Update Blog?

Image
Teks: Rahayu Abdul Rashid Image: Koleksi Peribadi dan Google
Assalamualaikum. Hari ini, kebanyakan negeri bercuti sempena Hari Wesak. Kami hanya berada di rumah sahaja kerana 'cuti tersepit' dan si suami terpaksa bekerja! Kenapa dikatakan terpaksa bekerja? Kerana Sabtu dan Ahad pun beliau dan kawan-kawannya perlu bekerja. Semoga bulan depan gaji berganda-gandalah yer, dah boleh shopping raya!
Bagaimana cuti anda? 

Ayu hanya nak share sedikit sahaja, memandangkan sejam lagi dah tiba waktu untuk Hariz nap. Sementara dia sedang leka bermain dan menonton TV, boleh saya update blog sekejap. Untuk berblog entry yang santai, alhamdulillah, saya cuma perlukan kurang dari setengah jam untuk siapkan satu entry. 
Setiap kali ingin menulis di blog, saya selalunya akan fikir beberapa minit tentang apa yang hendak dikongsikan. Seperti yang tertulis dalam gambar di bawah, 3 perkara ini adalah sangat penting untuk kita menghasilkan entry blog agar kita tidak ketandusan idea.

1. Idea Banyak perk…

Jana Wang dari Rumah| Mustahil ke?

Image
Teks: Rahayu Abdul Rashid Image: Google
Assalamualaikum. Kos sara hidup semakin hari semakin meningkat. Tidak kira di bandar mahu pun di kampung, kesan kenaikan harga barang memang cukup terasa. 
Berjimat-cermat? Bagaimana lagi mahu berjimat sedangkan gaji masih tidak naik, atau jika naik sekalipun masih tidak mampu menampung kenaikan harga barang dan perkhidmatan yang kian meningkat! Mahu atau pun tidak, ramai di kalangan kaum wanita terpaksa keluar bekerja untuk membantu suami. 
Anak terpaksa dihantar kepada pengasuh atau mengambil pembantu rumah. Masa bersama anak-anak juga semakin berkurang sekiranya lokasi tempat kerja dan rumah jauh. Atau mungkin juga terpaksa pulang lewat kerana menyiapkan tugasan di tempat kerja.
Kita berada pada era yang sangat bertuah. Kerana dengan ledakan teknologi maklumat dan ICT telah membuka peluang yang besar untuk menjana pendapatan dari rumah. Kini rumah bukan sahaja tempat untuk kita berteduh dan menyemai kasih sayang, namun ia telah menjadi tempat …

Penjenamaan Diri dalam Bisnes melalui Blog

Image
Teks: Rahayu Abdul Rashid Image: Google dan Koleksi Peribadi
Assalamualaikum. Saya yakin, majoriti daripada peniaga online telah menjadi 'blogger' samada mereka suka ber-blog atau sebaliknya. Percayalah, jika anda memang serius ingin menjana pendapatan melalui online, anda wajib mempunyai blog.  Memang betul! Blog akan membantu kita 'memasarkan' diri dan bisnes kita. Bagaimana cara kita 'memasarkan diri kita?" Ianya adalah Penjenamaan agar kita dapat menonjolkan diri dan membina kredibiliti serta kepercayaan pelanggan dan bakal pelanggan untuk membeli atau menggunakan produk/perkhidmatan yang kita tawarkan!

Jika anda pernah membaca Personal cum Business Blog saya iaitu www.ayurashid.comanda tentu tahu bahawa saya adalah Pengedar produk Hai-O Marketing Sdn. Bhd. sejak tahun 2011 sehinggalah sekarang. Bagaimana saya memasarkan dan mengembangkan jaringan perniagaan ini sedangkan saya hanyalah WAHM yang tidak mempunyai lesen memandu?
Inilah jawapannya:
Saya sendiri …

'RIGHT"

Image
Be at the RIGHT place... At the RIGHT time... BUT, Most importantly You must have the RIGHT MIND

Panduan WAHM| Bagaimana Menguruskan Anak-anak dan Bisnes?

Image
Teks: Rahayu Abdul Rashid Image: Google
Assalamualaikum. 
Ramai wanita berhasrat atau memilih untuk bekerja dari rumah dengan sebab utama untuk menjaga anak sepenuhnya. Niat yang sangat murni dan keputusan yang sangat hebat! Tahniah diucapkan dan Welcome to Working at Home Mom World!
Namun begitu, sedarkah kita bahawa keputusan tersebut datang bersama-sama pakej tanggungjawab yang sangat besar dan mencabar? Bagaimana pula cara untuk menguruskan anak-anak dan bisnes? Mampukah kita melaksanakan kedua-dua skop tugas tersebut dengan sempurna? 

Berdasarkan pengalaman yang pernah saya lalui sebagai WAHM dan juga melalui pengetahuan yang diperolehi melalui bacaan di internet dan majalah berikut adalah cara untuk menguruskan anak dan bisnes apabila kita bekerja dari rumah. 


1. Ia bergantung kepada setiap individu dan keadaan keluarga tersebut. 
Berapa bilangan anak, umur anak, anak telah bersekolah/dihantar ke nurseri/dijaga sepenuhnya di rumah,. Jika bilangan anak hanya seorang pasti ia lebih m…

Tips Kekalkan Momentum WAHM| Buat Target Bulanan

Image
Teks: Rahayu Abdul Rashid Image: Google dan Koleksi Peribadi
Assalamualaikum.
Sebagai seorang WAHM, kita perlu kekalkan momentum. Sebab dalam bisnes online, ada pasang surut dan cabaran tersendiri. Lebih-lebih lagi jika kita memiliki anak-anak yang masih kecil seperti saya. Jika momentum tidak dikekalkan atau diperbaharui, bisnes entah ke mana, kita pun entah ke mana.
Saya nak kongsikan salah satu Tips yang paling penting untuk mengekalkan momentum sebagai WAHM iaitu Penetapan Matlamat Bulanan(MonthlyGoal Setting).
Pada setiap 1hb, kita mestilah menyediakan Target Matlamat Bulanan yang kita hendak capai. Contohnya semalam telah pun 1 Mei 2014. Target kita sebolehnya mengikut ciri-ciri seperti di bawah:


Target mestilah disediakan dengan jelas secara bertulis di atas kertas!  Bukan di dalam handphones atau labtop. Secara bertulis manual adalah lebih baik. Back to old school yer. Kerana minda luar sedar kita akan lebih fokus dan bersemangat bila kita menulis berbanding menggunakan gadjet s…

Selamat Datang Mei dan Rejab

Image
Teks: Rahayu Abdul Rashid Image: Google
Assalamualaikum. Hari ini kita buka lembaran baru dalam diari kehidupan kita. Selamat Tinggal bulan April. Selamat Datang bulan Mei!
Hari ini hari yang istimewa. Hari untuk meraikan semua insan yang bergelar Pekerja. Tidak kiralah apa jua jenis pekerjaan anda, samada bekerja makan gaji, berniaga sendiri atau berniaga online! Kita semua diraikan. 
Pasti ramai yang bercuti kan? Kalau terpaksa bekerja, tidak mengapa. Bayaran gaji 3 kali ganda. Tapi kalau bekerja sendiri bagaimana tu? Tidak mengapa, itu rezeki namanya. Kita patut bersyukur, kerana bila perlu bekerja maksudnya kita masih mempunyai pekerjaan dan sumber pencarian. Buatlah dengan penuh keikhlasan dan dengan niat kerana Allah. Hati pasti tenang dan gembira.
Selamat Datang Rejab!
Syukur Alhamdulillah. Semoga dipanjangkan usia dan diberikan kesihatan yang baik untuk kita semua sehingga bertemunya Ramadhan nanti.

Sama-samalah menambahkan amalan dengan penuh keikhlasan. Semoga Allah menerima a…