Wednesday, April 30, 2014

Pengiklanan di SOHO Directory

Teks: Facebook Rakan Niaga ABDR & Rahayu Abdul Rashid
Image: ABDR


Kepada yang ingin mengiklankan produk/perkhidmatan anda di SOHO Directory 
http://sohodirectory.blogspot.com 

Berikut ialah pakej yang kami sediakan:
- RM50 untuk 6 bulan
- RM100 untuk setahun
- RM200 untuk upah buat blog, fanpage
- RM300 untuk upah buat blog, fanpage, borang pesanan, iklan setahun dalam SOHO Directory

KELEBIHAN beriklan di SOHO Directory ialah iklan anda akan turut dikongsikan oleh lebih kurang 600 orang Alumni Pelajar ABDR, kerana Logo dan Link Directory ini diletakkan di dalam blog setiap pelajar. Mereka juga turut mengiklankan secara tidak langsung di dalam Facebook dan Fanpage masing-masing.

Beriklan pada harga yang berpatutan dan tempoh yang panjang, malahan turut iklan anda akan menjadi 'VIRAL' secara PERCUMA!

Berminat boleh hubungi saya:
Rahayu Abdul Rashid 
Pengurus Online Akademi Bekerja di Rumah
013 - 255 0727

Sunday, April 27, 2014

Dunia WAHM| Kepentingan Pembahagian Masa yang Seimbang (Bahagian 1)

Teks: Rahayu Abdul Rashid
Image: Google dan Koleksi Peribadi

Assalamualaikum.
Masa! Setiap orang memiliki tempoh masa yang sama dalam setiap hari, iaitu 24 jam. 

Tiada istilah tidak cukup masa, tetapi sebenarnya kita tidak bijak menguruskan masa. Samada kita adalah wanita bekerjaya, surirumah atau pun WAHM. Kita perlu bijak menguruskan masa. Jika tidak? Keadaan menjadi kelam-kabut, banyak tugas terbengkalai dan penghujungnya? Kita mungkin mengalami stress.


Menjadi WAHM bukanlah kita boleh bersantai-santai sahaja di rumah. Jadual kita adalah sangat padat. Kerana kita perlu menguruskan rumahtangga dan bisnes di rumah. Bila di rumah maksudnya kita akan dikelilingi anak-anak yang menuntut lebih perhatian dan kasih sayang daripada kita.

Pembahagian masa sebagai WAHM adalah sangat penting. Sebagai WAHM kita sememangnya beruntung kerana dapat menjaga anak-anak sendiri dan dalam masa yang sama kita dapat menjana pendapatan sendiri. Kita sememangnya berada pada zaman yang sangat beruntung. Segalanya dihujung jari. 


Saya akan berkongsikan dengan anda bagaimana saya membahagikan masa sebagai seorang WAHM. Ia adalah cara saya sendiri, di mana saya merasa selesa dengan keadaan demikian. Mungkin lain orang lain caranya, terpulang pada individu dan keadaan sesebuah keluarga.

Sehingga berjumpa lagi dalam Bahagian 2 dan seterusnya untuk topik Pembahagian Masa sebagai WAHM. Wassalam.


Rahayu Abdul Rashid
Pengurus Online Akademi Bekerja di Rumah
013 - 255 0727

Hubungi saya untuk maklumat Pakej Kelas Online dan Perkhidmatan/Produk  yang ditawarkan Akademi Bekerja di Rumah.

Friday, April 25, 2014

Bicara Tentang RINDU


Ada orang merindui kamu,
Walau dia tidak pernah  bertemu
Kerana cinta dan kasihnya kepadamu,
Lalu dia menyatakan rindu,
Dia bertanya di mana kamu?

Itu rindu Nabi Muhammad kepada dirimu,
Dihadapan sahabat-sahabat agung,
Dirimu masih menjadi sebutan dibibirnya.

Ada orang jauh menunggu dekat,
Mahu bertemu diri yang satu,
Jemaah syurga, itu adalah kamu.

Selawat dan Salam buat Junjungan Besar Nabi Muhammad SAW. 

Sumber: Buku SMILE (Terbitan PTS)
*saya tak pandai nak berbahasa puitis, copy-paste-taip boleh la :-)

Thursday, April 24, 2014

FAQ Akademi Bekerja di Rumah

Sumber: Facebook Rakan Niaga ABDR & Penulis
Images: Google

1. Bagaimana kelas ini dijalankan?
- Kelas berbentuk tutorial ini dijalankan sepenuhnya secara online.
- Protege akan diberikan ebook rujukan iaitu ebook Belajar Asas Blog.
- Protege akan dimasukkan dalam Group Kelas di Facebook. Komunikasi adalah secara one to one (personal coaching) melalui PM di Facebook atau Group Kelas.
- Nota dan tuturial bergambar disediakan di dalam Group Kelas tersebut.

2. Bagaimana dengan Jadual kelas?
Jadua kelas adalah fleksibel, mengikut masa protege sendiri bila mahu belajar. Pertanyaan dan soalan boleh dilontarkan terus kepada guru online melalui message di Facebook. Peserta hanya perlu rajin menyiapkan tugasan yang diberikan dan rajin bertanya serta berhubung dengan guru jika ada soalan yang ingin diajukan.

3. Apakah Tugasan yang perlu dibuat?
Tugasan yang diberikan adalah sepenuhnya terus membantu protege menyiapkan blog masing-masing. Dengan ini protege tidak perlu mengambil masa lain lagi untuk menyiapkan semula blog mereka. Protege dan guru online hanya berhubung secara online sahaja. Hanya perlu ada kelengkapan gadget iaitu laptop atau komputer dan talian internet. Malah jika ada telefon canggih juga satu kelebihan kepada protege untuk membuat tugasan terus walau di mana pun mereka berada.

4. Di Mana Kelas Ini Diadakan?
Uniknya kelas kami secara online sahaja. Boleh mula bila-bila masa sudah sedia.

5. Saya bekerja tak ada masa...
Disebabkan tuan/puan tak ada masa, itu sebab kelas ini masanya fleksibel. Iaitu 10 langkah mudah untuk kelas penulisan dan 16 langkah untuk kelas bisnes.

 6. Saya tak ada produk.
Produk kami sediakan. Anda boleh jadi Rakan Niaga Akademi. Jika sudah ada produk lagi ok, boleh teruskan menjual produk yang anda sedang dan/atau akan jalankan.

7. Berapa lama boleh pandai?
Bukan berapa lama boleh pandai, tetapi berapa cepat tuan/puan boleh siapkan tugasan. Ada pelajar laju ambil masa 10 hari sahaja, ada 3 minggu, ada sebulan dan ada lebih dari itu. Cepat atau lambat adalah bergantung kepada protege itu sendiri. Cepat siapkan tugasan, maka cepatlah kalian boleh mula menggunakan blog, Facebook dan Fanpage untuk menjana pendapatan pula.

8. Apa lagi yang kami dapat?
Jaringan dan perhubungan sahabat-sahabat lain yang juga dari kalangan surirumah, suri bekerjaya. Boleh berkenalan dan bertukar pandangan. Inilah kumpulan sokongan yang perlu untuk wanita yang bekerja di rumah, untuk mendapatkan semangat, pendapat, bina kenalan baru dan sebagainya. Juga pertukaran antara blog di akademi dapat membantu menarik traffik ke blog.

9. Siapa digalakkan menyertai ABDR?
Kelas ini terbuka kepada semua yang mahu memulakan bisnes secara online atau masih tidak tahu cara bagaimana mahu memulakannya. Khusus utama untuk suri rumah, suri bekerjaya yang mahu menambah pendapatan secara sambilan atau sepenuh masa. Juga dialu-lukan penyertaan untuk kaum adam.

10. Apakah ‘value-added’ yang anda akan perolehi?
Kami akan kongsikan tips, tunjuk ajar, panduan dan kumpulan sokongan untuk sama-sama berjaya mencapai matlamat masing-masing menyertai akademi ini.

Sekiranya rakan-rakan berminat untuk menjadi sebahagian daripada kami, bolehlah hubungi saya untuk sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut.
Tel/Whatsapp: 013 – 255 0727
Facebook: Rahayu Rashid

Wednesday, April 23, 2014

KELAS ASAS BLOG DAN FANPAGE| Apa yang Kita Pelajari?

Sumber: Facebook Group Rakan Niaga ABDR


1) Kelas ini khusus bagi surirumah yang benar-benar 'zero' tentang urusniaga secara online.

2) Mahu mula tetapi tidak tahu cara.

3) Mahu mula tetapi tidak ada produk.
Kami menyediakan beberapa produk pilihan, produk sunnah, buku, pakej ebook, ruang periklanan. Juga peluang sebagai pembantu kelas di Akademi Bekerja di Rumah.

4) Kelas ini sesuai untuk belajar menjana pendapatan awal RM10, kemudian tingkatkan lagi, RM20, RM50, RM100, begitulah seterusnya (ini adalah tertakluk kepada usaha yang konsisten daripada peserta.

5) Kelas ini juga sesuai untuk suri yang sibuk, surirumah sepenuh masa, suri bekerjaya yang mahu buat secara sambilan. Ini adalah langkah awal, kami sediakan berdasarkan permintaan demi permintaan.

6) Apabila sudah pandai, boleh belajar lagi dengan otai-otai pemasaran yang lain. Ia juga untuk membina jaringan bisnes secara online.

7) Apa yang kita belajar di dalam kelas ini. Analisa dahulu untuk kenalpasti apa produk yang sesuai/minat/pengalaman. Belajar buat blog kedai online, belajar menulis konsisten, belajar buat borang tempahan, jenis-jenis entri, belajar buat pan page, belajar buat pautan, belajar buat pautan antara blog untuk aliran trafik.

Untuk bermula, kita analisa dahulu, PM/Whatsapp saya. Pendaftaran adalah setiap hari.

Rahayu Abdul Rashid
Pengurus Online Akademi Bekerja di Rumah
013-255 0727

Tuesday, April 22, 2014

Wow! Ketupat Palas Kini di Jual Secara ONLINE!

Teks: Rahayu Abdul Rashid
Image: Koleksi Peribadi

Assalamualaikum.
Bulan Ramadhan akan menemui kita dalam masa lebih kurang 2 bulan sahaja lagi. Kita menunggu kedatangan bulan Rejab, Syaaban dan seterusnya Ramadhan. 3 bulan yang sangat istimewa dalam Islam. Semoga Allah memberikan kesempatan kepada kita untuk menemui bulan-bulan tersebut. Amin.

Apabila tiba hari Raya, hidangan wajib di rumah emak saya mestilah ketupat palas. Isinya hanya pulut kosong, tidak dicampurkan dengan daging atau kekacang atau bahan-bahan lain sebagaimana ketupat palas yang kini telah di-inovasikan. Tekak saya pun sudah terbiasa dengan ketupat palas original. Lebih sentimental value, dan semestinya airtangan ibu adalah yang terbaik yang selalu dirindui.

Gambar ketupat palas semasa Hari Raya Aidiladha 2013 lepas. Selalunya Arwah Abang saya Azman yang akan mencari daun palas, tak perlu dibeli. Tapi kini tidak lagi, arwah telah meninggalkan kami buat selama-lamanya pada Disember 2013 lepas. Inilah 'daun palas' terakhir yang arwah carikan untuk kami. Al-Fatihah. 


Rendang ayam hasil airtangan saya yang dihidangkan bersama ketupat di atas. Alhamdulillah, dah boleh masak untuk kuantiti yang agak banyak (2 ekor tu banyak la kan untuk yang tak mahir memasak macam saya).

Teringinnya nak makan, menaip di kala perut lapar macam inilah akhirnya. 
Saya memang gemarkan pulut. Bagilah saya makan apa jenis pulut, semua saya akan makan dengan penuh kegembiraan! Ada rakan pembaca berasal dari Pantai Timur? Kita patut berbangga dengan ketupat palas, kerana ia hidangan evergreen!

Saya sudah nampak di Facebook  ada yang sudah mula mempromosikan Ketupat Palas secara ONLINE. Lihatlah kehebatan Online Business.  Apa kita tunggu lagi? Semua produk ada potensi untuk dijual secara online.

Jika tiada ilmu mengenai Blog dan Fanpage atau cara mempromosi bisnes anda, jangan segan hubungi saya. In shaa Allah saya akan membantu anda.

Jumpa lagi. Wassalam.

Rahayu Abdul Rashid
Pengurus Online Akademi Bekerja di Rumah
013 - 255 0727

Monday, April 21, 2014

Bekerja Sendiri atau Makan Gaji... Kedua-duanya HEBAT!

Teks: Rahayu Abdul Rashid
Image: Google

Assalamualaikum.
Di saat saya menaip entry ini, jam menunjukkan pukul 12.30 pagi, Isnin 21/4/2014. Anak-anak sudah lena dibuai mimpi manakala si suami sedang menonton TV rancangan sukan kegemaran beliau. Saya baru selesai menyidai kain (semestinya sidainya di dalam rumah!) dan mengemas mainan anak. Setelah siap semuanya, saya mulakan menaip entry ini untuk diterbitkan esok.

Kepada yang akan bekerja pagi nanti, mungkin sudah lena dibuai mimpi. Kenalah tidur awal, lebih-lebih lagi hari Isnin mood biasanya 'luarbiasa' sikit. 

Saya pernah melaluinya. Beratnya hati hendak pergi bekerja, apalagi sekiranya ada mesyuarat yang perlu dihadiri. Jika mesyuarat, selalunya memakan masa hampir separuh hari. Bertambah 'syahdu' jika perlu mengambil minit mesyuarat dan seterusnya membuat minit mesyuarat. Oh! Sangat tidak suka lebih-lebih lagi jika boss adalah sangat cerewet!

Ke mana hala tuju kita untuk mencari rezeki? Bekerja di pejabat atau bekerja di rumah. Semuanya adalah pilihan di tangan masing-masing. Namun begitu, jangan sesekali kita memperlekeh atau memandang rendah kepada orang yang kerja makan gaji!

Sejujurnya, saya kerap terbaca status Facebook orang yang berniaga atau bekerja sendiri yang memperlekehkan orang kerja makan gaji. Status atau pandangan sebegitu sangat menjengkelkan dan menyakitkan hati. Itu tidak adil, kerana perjalanan hidup setiap orang adalah berbeza. Kita tidak boleh merasakan bahawa kita sahaja yang bagus dan ambil tindakan yang betul.

Kita sepatutnya menghormati kerjaya dan punca rezeki setiap orang, waima seorang pengangkat sampah. Dalam dunia pekerjaan, kita saling melengkapi di antara satu sama lain. Ia umpama sebuah Ekosistem, yang memerlukan antara satu sama lain. Oleh itu, sila hormati kerana kita tidak berhak menidakkan rezeki orang lain.

Dengan apa cara sekali pun kita mencari rezeki, manfaatkan rezeki dengan sebaiknya. Walaupun sedikit, ia tetap rezeki dan kita wajib bersyukur. Kepuasan sebenar adalah dengan memberi, bukannya menerima. Kerana setiap daripada rezeki kita, terselit rezeki orang lain di dalamnya.


Jika anda ingin menjana pendapatan dari rumah, anda boleh hubungi saya. InsyaAllah, saya akan membantu anda berkongsi peluang melalui Akademi Bekerja di Rumah. Selain itu, saya juga turut menjual produk-produk Hai-O Marketing Sdn. Bhd. dan Shaklee. Anda boleh mendapatkan produk-produk ini kerana saya menjalankan perniagaan ini secara Online. 

Selamat menjalankan tugas. Semoga segalanya dipermudahkan dan kita semua mendapat rezeki yang melimpah ruah dan diberkati Allah dunia dan akhirat.

Wassalam.

Rahayu Abdul Rashid
Pengurus Online Akademi Bekerja di Rumah
013-255 0727

Sunday, April 20, 2014

Jana Pendapatan dari Rumah sebagai Pengurus Online Akademi

Teks: Rahayu Abdul Rashid
Image: Google

Assalamualaikum.

Saya ada berita gembira untuk dikongsikan bersama rakan pembaca yang dikasihi sekalian!

Sekiranya anda hendak berniaga, tetapi tiada produk atau anda lebih suka berbisnes Produk Digital dan Perkhidmatan, anda boleh mendaftar sebagai Pengurus Online Akademi. Seperti saya, yang kini menjadi salah seorang Pengurus Online Akademi setelah saya mengambil Pakej Rakan Niaga ABDR sejak 1 April 2014 lepas. 


Sebagai Pengurus Online Akademi, anda layak mempromosi produk akademi yang terdiri daripada:
1. Produk Digital - eBook
2. Perkhidmatan kelas online
3. Upah membuat blog
4. Mempromosi bengkel
5. Pakej Iklan

Anda akan mendapat komisen melalui pendaftaran setiap perkhidmatan yang dinyatakan di atas dan juga jualan eBook. 

Ianya memang mudah kerana segalanya dihujung jari sahaja. Anda hanya memerlukan internet, labtop atau gadjet yang membolehkan anda menggunakan social media sebagai medium untuk membuat promosi dan urusniaga.

Seawal 10 hari menyertai akademi saya sudah mendapat komisen hasil daripada Pendaftaran 2 orang pelajar yang mengambil pakej kelas Online. Sedangkan pada masa tersebut, saya masih baru dan belum selesai menyiapkan tugasan! Alhamdulillah, hasil bimbingan daripada Cikgu Zaila Mohamed iaitu guru online saya, saya mendapat banyak tunjuk ajar. 

Maklumat dan bahan untuk dijadikan bahan promosi juga boleh diperolehi daripada website akademi dan Group di Facebook. Jika saya boleh, anda juga pasti boleh!

Hubungi saya untuk maklumat lanjut.
013-255 0727
Pengurus Online Akademi Bekerja di Rumah

Friday, April 18, 2014

Kata-kata Hikmah Islamik

Teks: Rahayu Abdul Rashid
Image: Koleksi Peribadi


Hasan Al-Basri berkata:
“Aku tahu rezekiku tidak dimakan orang lain, keranaNya hatiku tenang. Aku tahu amalan-amalanku tidak mungkin dilakukan orang lain, maka aku sibukkan diriku dengan beramal. 
Aku tahu Allah selalu melihatku,keranaNya aku malu bila Allah mendapatiku melakukan maksiat. Aku tahu kematian menantiku, maka aku persiapkan bekal untuk berjumpa dengan Robb-Ku”

"Learn & Earn"

Teks: Rahayu Abdul Rashid

Assalamualaikum. 

Dalam kehidupan, setiap apa yang kita lalui adalah 'proses pembelajaran', samada secara langsung atau tidak langsung. Menimba ilmu dalam dunia perniagaan online adalah proses yang berterusan dan perlu di 'upgrade' kerana ia berkaitan dengan perkembangan ICT.

Sedikit kita ketinggalan, kita mungkin telah terlepas dan rugi dalam banyak perkara dan pendapatan! Kita hendaklah sentiasa menjadikan diri kita sebagai 'gelas yang separuh penuh'. Bersedia untuk diisi lagi dan lagi. 



Walaupun saya telah menjadi blogger sejak 2007, namun saya berblog hanya untuk suka-suka sahaja. Walaupun saya kekal konsisten dan blog menjadi salah satu cara saya menjalankan perniagaan online sejak 2011, namun bila saya 'menemui' Akademi Bekerja di Rumah, saya mengambil keputusan untuk menyertainya!

Inilah Pakej Kelas Online yang saya ambil. Dengan hanya bermodalkan RM200, saya yakin saya akan mendapat lebih banyak dari nilai tersebut, iaitu ILMU. Ilmu bukan sahaja untuk perniagaan online dan offline, tetapi juga pelbagai lagi. Saya mensasarkan untuk menerbitkan eBook pada tahun 2015 nanti. In sha Allah. 

Kelas ONLINE sepenuhnya memberikan kemudahan kepada sesiapa sahaja yang ingin belajar dan berbisnes. Masa untuk belajar yang fleksibel bergantung kepada masa kita adalah keistimewaan menyertai kelas Online kerana kita dapat menguruskan aktiviti harian dan kelas dengan baik.

Saya akan kongsikan lebih lagi mengenai ABDR, semoga ia menjadi inspirasi buat anda. Sehingga berjumpa lagi. Wassalam.

Rahayu Abdul Rashid 

Thursday, April 17, 2014

Mendidik Anak-anak di Rumah (Homeschooling)

Teks: Rahayu Abdul Rashid

Assalamualaikum.
Saya bersyukur, kerana saya berpeluang berada di rumah setiap masa. Menjadi WAHM memberikan kelebihan kepada saya untuk bersama anak-anak dari pagi sehinggalah malam. Cabaran memang hebat! Malah rasanya lebih hebat apabila anak-anak kian membesar.


Image: Googled
Sebagai WAHM juga, saya sedang berusaha meluangkan lebih masa untuk mengajar anak-anak di rumah. Persekitaran yang sesuai untuk mereka belajar memang perlu. Mungkin juga saya agak cerewet. Buat sesuatu perkara mestilah ditempat sepatutnya dan tidak suka  bersepah.

Image: Koleksi Peribadi
Saya telah menyediakan bilik untuk anak bermain dan belajar. Tetapi memandangkan biliknya berada di tingkat atas, terpaksalah bawa turun meja belajarnya ke tingkat bawah! Semuanya berlonggok di ruang tamu. Asalkan anak-anak dapat belajar, itu lebih penting.

Buat kaum wanita yang bekerja, saya yakin anda pasti bijak mengisi masa untuk bersama anak-anak. Walaupun masa mungkin lebih terhad, asalkan ia berkualiti setengah jam pun sudah memadai. Kualiti lebih penting daripada kuantiti. 

Sehingga berjumpa lagi. Wassalam.

Rahayu Abdul Rashid

Wednesday, April 16, 2014

Trend Wanita Berpendidikan Tinggi Memilih untuk Bekerja di Rumah

Teks: Rahayu Abdul Rashid
Image: Koleksi Peribadi

Our lives are defined by opportunities, even the ones we miss!


Bekerja dari rumah kini menjadi trend yang semakin digemari dan diterima oleh rakyat Malaysia.

Bukan lagi kejanggalan apabila ramai wanita yang mempunyai pendidikan tinggi meletakkan jawatan dan memilih untuk bekerja dari rumah.

Begitu juga dengan diri saya. 

Keunikan Akademi Bekerja di Rumah yang mencuri hati saya ialah:
Gunakan idea, minat, kemahiran dan apa jua sumber yang kita miliki untuk menjana pendapatan dari rumah.

Gunakan kemudahan Internet dan Social Media untuk menjana pendapatan. 
Buktikan bahawa Surirumah juga boleh memberi sumbangan kepada ekonomi keluarga dan negara TANPA PERLU meninggalkan rumah dan anak-anak.

Di Akademi Bekerja di Rumah (ABDR), ahli akademi akan belajar dan dibimbing bagaimana untuk bermula. Pilihlah mana-mana Pakej yang disediakan bergantung kepada kemampuan dan matlamat anda.

Hubungi saya untuk maklumat lanjut:
Rahayu Abdul Rashid
SMS/Whatsapp: 013-255 0727

Kita Sentiasa di Uji

Teks: Rahayu Abdul Rashid
Image: Koleksi Peribadi

Assalamualaikum.
Hidup adalah sebuah perjuangan, untuk meraih kejayaan di dunia dan akhirat. Jika kita tidak diuji dengan ujian, mungkin kita akan alpa, kerana itulah sifat manusia yang lemah. Tatkala diuji, ia adalah tanda bahawa Allah merindui kita. Supaya kita menadah tangan dan bersujud kepadaNya.

Lihatlah panorama indah lautan yang saya snap di pantai di kampung saya pada bulan Oktober 2013 lepas. Lautan memang indah. Mendamaikan malah menjadi salah satu punca rezeki untuk manusia. Di sebalik keganasan ombak, Allah turut sediakan rezeki yang luas. 

Berusahalah. Hadapilah segala ujian yang tiba. Ujian bukan sahaja dalam bentuk kesusahan. Tetapi kesenangan juga adalah ujian. Allah menguji kita dalam pelbagai cara, untuk melihat samada kita sabar dalam ketaatan atau sebaliknya.

Semoga ujian yang diberikan menjadikan kita hambaNya yang lebih beriman. Kerana semakin besar ujian yang kita terima, bermakna semakin tinggilah darjat kita yang Allah Taala ingin tempatkan. 

Saya juga sering diuji. Dalam menjadi WAHM dan menjalankan bisnes, memang memerlukan kekuatan fizikal, mental dan rohani. Namun saya yakin, rezeki Allah pasti ada untuk ibu dan anak-anak saya. Saya cuba dan terus mencuba. 

Saya tidak pedulikan apa pandangan orang lain, apa lagi orang luar. Perjalanan hidup saya, biar saya tentukan. Selebihnya saya berserah kepada yang Maha Berkuasa. Saya merencana, tapi Dia yang lebih hebat memberi apa yang sepatutnya saya terima.

Untuk itu, kenapa saya perlu mengalah? 

Anda juga begitu! Jangan takut untuk mencuba, jangan pernah mengaku kalah. Sekali jatuh, bangkit semula. Dugaan orang yang akan berjaya memang besar. Kerana itulah yang dinamakan PENGALAMAN. Kalau belum pernah jatuh, kita takkan merasa sakitnya. Kalau tak pernah gagal, macam mana kita nak merasa manisnya KEJAYAAN.

Sehingga berjumpa lagi. Semoga catatan ini bermanfaat untuk kita semua. 

Wassalam.
Rahayu Abdul Rashid

Tuesday, April 15, 2014

Bila Kita Kian Menyedari Anak-anak Sudah Semakin Membesar?

Teks: Rahayu Abdul Rashid
Image: Koleksi Peribadi

Assalamualaikum.
Menjawab soalan di atas. Bila kita kian menyedari anak-anak sudah semakin membesar?

Paling terasa ialah bila lihat pakaian anak sudah semakin senteng! Perlu dibeli baru kerana sudah ada yang makin pudar warna. Itulah juga alasan untuk keluar membeli-belah. Dua helai untuk anak-anak, tiga helai untuk mamanya! Suami sudah tahu benar 'reward' yang harus diberikan juga kepada si isteri.

Sayu hati bila tengok baju-baju kurung dania masa dia kecil dulu. Dari umur 2 tahun hinggalah 5 tahun agaknya baju-baju ini. Setiap kali hari raya, tak kiralah raya puasa atau raya haji, mesti saya akan tempah baju kurung untuk dania. Pilihan kain semestinya Cotton atau Cotton Viscose. Corak mestilah ada warna pink dan comel-comel bunganya. 


Inilah lagi membuatkan saya semakin sedar, anak kian membesar. Pakaian yang sudah tidak muat dipakai, disimpan di dalam bekas khas. Ada juga yang sudah diberikan kepada anak-anak saudara yang lain. Tapi bukan semua, sebab perlu disimpan untuk kenangan kami kelak. Ermmmm, mungkin juga untuk 'si adik' jika ada rezeki nanti :P


Mainan Hariz yang comel-comel. Rindu bau bayi, bau minyak telon dan mulut bayi yang wangi. Tapi bila ditanya kepada Hariz... "Hariz nak adik tak?". Dia akan jawab: "Taknak, Ayish malu kat baby". Apakah motif malu pada baby pun masih belum saya dapat jawapannya :)

Apa pun, alhamdulillah. Saya pernah merasa bekerja makan gaji selama hampir 6 tahun di UNISEL. Pernah merasa pagi-pagi menghantar Dania ke rumah Pengasuh. Syukur Alhamdulillah, Allah jodohkan kami bertemu pengasuh yang sangat baik. Malah sehingga sekarang pun Dania asyik merengek mintak di hantar ke rumah Ibu Jue untuk bermain dengan anak-anak Ibu Jue. 

Hariz pula sepanjang masa dengan mama. Sebab itulah manjanya sangat luarbiasa! Memang ada beza antara anak yang dijaga sepenuhnya sendiri atau dihantar kepada pengasuh. 

Sehingga berjumpa lagi. Wassalam.

Mutiara Kata

Teks: Google
Image: Koleksi Peribadi



    Musibah yang menimpa akan mendekatkan dirimu dengan Allah, menyebabkan tanganmu memohon kepadaNya, airmatamu insaf berlinangan. Mengajarmu tentang doa dan harapan, rayuan dan rintihan. Menghilangkan darimu kesombongan dan keangkuhan. Di saat itu, dirimulah yang paling hebat.

    Monday, April 14, 2014

    Siapa yang boleh sertai Akademi Bekerja di Rumah

    Teks: Rahayu Abdul Rashid
    Image: Logo ABDR dan Google

    Assalamualaikum.
    Saya pasti, ramai yang belum mengetahui dan ingin tahu siapa yang boleh dan digalakkan menyertai Akademi Bekerja di Rumah (ABDR).


    Anda adalah terdiri daripada:

    ✔Suri rumah sepenuh masa yang ingin menjana pendapatan dari rumah.

    ✔Suri rumah yang bekerja dengan majikan dan ingin menjana pendapatan sampingan dari rumah atau sememangnya sudah menjalankan perniagaan kecilan secara sampingan.

    ✔Peserta bukan sahaja fokus kepada suri rumah, malah sesiapa sahaja yang ingin menjana pendapatan dari rumah boleh menyertai ABDR


    Bagaimana Kelas Asas Blog ABDR ini dijalankan?
    ✔ Kelas dijalankan secara ONLINE
    ✔ Modul tersedia dan mudah untuk difahami.
    ✔ Bonus EBook Asas Blog sebagai rujukan.
    ✔ Guru Online yang sedia membantu setiap masa.
    ✔ Masa yang fleksibel, tanpa tekanan dan tidak terkejar-kejar


    Apakah syarat yang perlu ada:
    ✔ Laptop/komputer
    ✔ Talian internet


    Pilih sahaja mana-mana kelas berikut.
    1. Kelas asas blog dan penulisan
    2. kelas asas blog dan fan page (mula bisnes)
    3. kelas belajar iklan mudah.my
    4. Kelas penulisan kreatif-daftar 
    5. Kelas urus akaun bisnes kecil/ wahm, sahm, soho
    6. Pendaftaran rakan niaga/pengurus online akademi
    7. Tempahan blog bisnes/ blog penulisan

    Sertai keluarga besar kami ABDR. Jadikan rumah kita sebagai tempat mencari rezeki menggunakan kemahiran, minat, kepakaran dan peluang yang ada!


    Hubungi saya melalui:
    Rahayu Abdul Rashid
    SMS/Whatsapp :013-255 0727

    Wassalam.

    Friday, April 11, 2014

    Rezeki Pertama dari Allah melalui Akademi Bekerja di Rumah

    Teks: Rahayu Abdul Rashid

    Assalamualaikum.

    Segan sebenarnya nak share kat sini. Tak ada niat nak menunjuk sedikit pun. Cuma saya nak berkongsi kegembiraan pertama kalinya merasa hasil dari menyertai Akademi Bekerja di Rumah.

    Alhamdulillah. 
    Semalam adalah hari ke-10 saya menyertai Akademi Bekerja di Rumah (ABDR). Semalam juga Allah murahkan rezeki. Mendapat 2 orang pelajar yang mendaftar di ABDR melalui saya. Tapi saya bukanlah 'cikgu online' yang mengajar. Masih belum berkelayakan lagi, dan buat masa ni saya belum bersedia untuk menjadi tenaga pengajar.

    Rezeki pertama... RM100.

    Hanya mengadap labtop dan handphone sahaja. Itu pun handphone asyik berebut dengan anak. Kegembiraan dikongsikan dengan suami. Terus whatsapp beliau beritahu! Dia macam tak percaya. Sebab tu saya selalu bercerita kat dia, apa yang saya buat dan rancang. Untuk mendapatkan sokongan dan mengelakkan kecurigaan.

    Mungkin saya ni orang kampung. Katalah saya kolot. Namun, saya masih mengutamakan restu suami dan ibu saya semestinya. Kerana keberkatan rezeki yang saya cari adalah penting untuk kesejahteraan dunia akhirat. Rezeki walaupun sedikit, asalkan berkat in shaa Allah, kita akan merasa cukup dan gembira. Kerana rezeki tu dalam pelbagai bentuk, bukannya nilai berapa RM yang kita dapat dan ada!

    So, kepada yang ingin bekerja dari rumah sepenuhnya. Ayu sudi berkongsi tentang ABDR dan bagaimana ABDR dapat membantu kita menjana wang dari rumah. Oh yer, seorang pelajar tersebut adalah silent reader blog saya, dan lagi sorang kawan yang saya kenal melalui online jugak dalam tahun 2011. Semoga kalian berdua dapat menimba ilmu dari ABDR dan dipermudahkan urusan menambah pendapatan. 

    Akhir kata, untuk renungan kita bersama khususnya yang pernah merasai apa yang pernah saya lalui... tercari-cari arah mencapai impian, yang dibuat terhenti separuh jalan kerana kita dah tak nampak sinar untuk kita terus melangkah... atau yang takut untuk mencuba sesuatu yang baru:

    Kegagalan bukanlah orang yang tumbang;
    TETAPI orang yang gagal bangkit walaupun masih diberi peluang!

    Jumpa lagi!

    Thursday, April 10, 2014

    Apakah Akademi Bekerja di Rumah (ABDR)


    Assalamualaikum.

    Kebanyakan Friendlist saya di Facebokk telah mengetahui bahawa saya telah menyertai Akademi Bekerja Di Rumah (ABDR) pada 1 April 2014. 

    ABDR diasaskan oleh Puan Masayu Ahmad. (juga klik di sini). Sementara cikgu online saya ialah Puan Zaila Mohamad. Beliau banyak membimbing saya sejak menyertai ABDR ini. Kami berhubung melalui Whatsapp dan facebook sahaja. 


    Apakah Tujuan Penubuhan ABDR?
    ABDR ditubuhkan untuk memberi peluang kepada semua yang berhasrat untuk bekerja dari rumah. Tak kiralah samada sepenuh masa atau separuh masa (iaitu yang masih bekerja).


    Akademi Bekerja Di Rumah (ABDR) menawarkan:

    1. Kelas Online Asas Bina Blog Penulisan:
    Belajar menulis cara santai tetapi masih mengekalkan Bahasa Melayu formal. Ia adalah salah satu cara menarik minat pembaca agar suka baca dan bertandang ke blog kita. Bina tapak awal memperkenalkan diri kepada pembaca/bakal pelanggan. Teknik tulisan yang mempengaruhi pembaca datang dan datang lagi. Bergabung dengan lebih ramai Blogger di akademi kami yang kini sudah mencecah 600 blog untuk membantu aliran trafik ke blog. Juga belajar mengetahui teknik yang betul, apa yang kita suka tulis dan cara konsisten untuk terus aktif menulis di blog. Bagi yang sudah ada blog, tetapi masih tiada idea menulis juga dialu-alukan untuk menyertai kelas ini.


    2. Kelas Online Asas Blog dan Fanpage Mula Bisnes:
    Bagi yang mahu memulakan bisnes online tapi tidak tahu cara. Mahu mula berbisnes tetapi masih tiada produk. Belajar urusniaga mudah dengan mnggunakan medium percuma iaitu blog, fanpage dan facebook. Belajar menjana pendapatan awal bermula RM5, RM10, tingkatkan lagi RM20, RM50, RM100 dan seterusnya (tertakluk kepada kerajinan dan konsisten masing-masing). Kelas yang sangat sesuai untuk suri bekerjaya yang sangat sibuk, suri rumah sepenuh masa dan bagi mereka yang mahu buat secara sambilan atau sepenuh masa. Belajar membuat blog kedai online, belajar menulis secara konsisten, membuat borang tempahan, jenis-jenis entri blog, membuat fanpage dan juga belajar membuat pautan antara blog untuk aliran trafik.


    3. Kelas Beriklan di mudah.my:
    mudah.my merupakan medium promosi online secara percuma. Belajar teknik beriklan dengan betul di situ.


    4. Kelas Penulisan Kreatif:
     Bagi yang bercita-cita untuk menulis cerpen. Belajar menulis cerpen dahulu sebelum menulis novel. Apabila sudah pandai tulis cerpen, insya Allah boleh menulis novel.


    5. Rakan Niaga / Pengurus Online Akademi:
     Kami membuka penyertaan ini kepada mereka yang mahu memulakan bisnes online tapi tiada produk untuk diniagakan. 3 produk utama akademi iaitu kelas online, produk digital ebook dan pakej iklan. Kesemuanya atas talian. Tiada stok yang perlu disimpan, juga tidak memerlukan modal tinggi. Hanya berbekalkan komputer dan talian internet.

    6. Kelas Urusniaga Akaun Bisnes Kecil WAHM SOHO:
    Bagi mereka yang mahu belajar mengurus akaun bisnes. Ini adalah langkah awal, kami sediakan berdasarkan permintaan demi permintaan.

    Sahabat-sahabat boleh pilih pakej yang bersesuaian dengan minat dan potensi kalian.


    FAQ mengenai ABDR

    1. Bagaimana kelas ini dijalankan?
    - Kelas berbentuk tutorial ini dijalankan sepenuhnya secara online.
    - Protege akan diberikan ebook rujukan iaitu ebook Belajar Asas Blog.
    - Protege akan dimasukkan dalam Group Kelas di Facebook. Komunikasi adalah secara one to one (personal coaching) melalui PM di Facebook atau Group Kelas.
    - Nota dan tuturial bergambar disediakan di dalam Group Kelas tersebut.

    2. Bagaimana dengan Jadual kelas?
    Jadua kelas adalah fleksibel, mengikut masa protege sendiri bila mahu belajar. Pertanyaan dan soalan boleh dilontarkan terus kepada guru online melalui message di Facebook. Peserta hanya perlu rajin menyiapkan tugasan yang diberikan dan rajin bertanya serta berhubung dengan guru jika ada soalan yang ingin diajukan.

    3. Apakah Tugasan yang perlu dibuat?
    Tugasan yang diberikan adalah sepenuhnya terus membantu protege menyiapkan blog masing-masing. Dengan ini protege tidak perlu mengambil masa lain lagi untuk menyiapkan semula blog mereka. Protege dan guru online hanya berhubung secara online sahaja. Hanya perlu ada kelengkapan gadget iaitu laptop atau komputer dan talian internet. Malah jika ada telefon canggih juga satu kelebihan kepada protege untuk membuat tugasan terus walau di mana pun mereka berada.

    4. Di Mana Kelas Ini Diadakan?Uniknya kelas kami secara online sahaja. Boleh mula bila-bila masa sudah sedia.

    5. Saya bekerja tak ada masa...
    Disebabkan tuan/puan tak ada masa, itu sebab kelas ini masanya fleksibel. Iaitu 10 langkah mudah untuk kelas penulisan dan 16 langkah untuk kelas bisnes.

     6. Saya tak ada produk.
    Produk kami sediakan. Anda boleh jadi Rakan Niaga Akademi. Jika sudah ada produk lagi ok, boleh teruskan menjual produk yang anda sedang dan/atau akan jalankan.

    7. Berapa lama boleh pandai?
    Bukan berapa lama boleh pandai, tetapi berapa cepat tuan/puan boleh siapkan tugasan. Ada pelajar laju ambil masa 10 hari sahaja, ada 3 minggu, ada sebulan dan ada lebih dari itu. Cepat atau lambat adalah bergantung kepada protege itu sendiri. Cepat siapkan tugasan, maka cepatlah kalian boleh mula menggunakan blog, Facebook dan Fanpage untuk menjana pendapatan pula.

    8. Apa lagi yang kami dapat?
    Jaringan dan perhubungan sahabat-sahabat lain yang juga dari kalangan surirumah, suri bekerjaya. Boleh berkenalan dan bertukar pandangan. Inilah kumpulan sokongan yang perlu untuk wanita yang bekerja di rumah, untuk mendapatkan semangat, pendapat, bina kenalan baru dan sebagainya. Juga pertukaran antara blog di akademi dapat membantu menarik traffik ke blog.

    9. Siapa digalakkan menyertai ABDR?
    Kelas ini terbuka kepada semua yang mahu memulakan bisnes secara online atau masih tidak tahu cara bagaimana mahu memulakannya. Khusus utama untuk suri rumah, suri bekerjaya yang mahu menambah pendapatan secara sambilan atau sepenuh masa. Juga dialu-lukan penyertaan untuk kaum adam.

    10. Apakah ‘value-added’ yang anda akan perolehi?
    Kami akan kongsikan tips, tunjuk ajar, panduan dan kumpulan sokongan untuk sama-sama berjaya mencapai matlamat masing-masing menyertai akademi ini.

    Sekiranya rakan-rakan berminat untuk menjadi sebahagian daripada kami, bolehlah hubungi saya untuk sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut.

    Tel/Whatsapp: 013 – 255 0727
    Facebook: Rahayu Rashid
      
    Sehingga berjumpa lagi, dan temui saya juga di:
    www.ayurashid.com

    Tuesday, April 8, 2014

    Borang Pesanan

    Sila isikan Borang Tempahan Anda disini:

    Name:
    Email Address:
    No. Telefon
    Alamat Penghantaran
    Barangan: (Jika lebih dari 1 items, gunakan simbol "&"
    Cara Pembayaran

    Form provided by Freedback.

    Bagaimana Mahu Menyertai Akademi Bekerja Di Rumah

    Teks: Rahayu Abdul Rashid

    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

    Akademi Bekerja di Rumah (ABDR) ditubuhkan oleh pengasasnya untuk memberi peluang kepada wanita yang ingin bekerja dari rumah secara sepenuh masa atau separuh masa. Tidak kira samada anda masih bekerja, anda boleh menjadi sebahagian daripada ahli ABDR.

    Di sini, saya terangkan langkah-langkah yang harus dilakukan bagi melayakkan kalian bergabung dan menyertai kami.

    Langkah pertama
    Daftar masuk ke mana-mana kelas yang dianjurkan di dalam Akademi Bekerja Di Rumah iaitu :

    1) Kelas Asas Blog & Penulisan: khas bagi mereka yang ingin membina sebuah blog penulisan dalam berkongsi kemahiran dan kepakaran dalam bidang masing-masing.

    2) Kelas Asas Blog & Fanpage: khas bagi mereka yang baru mahu bermula dalam menjalankan perniagaan online.

    3) Kelas Asas Blog, Fanpage & Beriklan di Mudah.my: kelas yang menggabungkan 3 elemen pemasaran terpenting dalam perniagaan internet. Sangat sesuai diambil bagi mereka yang ingin memasarkan produk melalui blog, fanpage dan juga portal pengiklanan terbesar di Malaysia iaitu melalui laman Mudah.my.

    4) Kelas Asas Blog & Penulisan Kreatif: kelas ini sesuai diambil bagi mereka yang ingin belajar mengenai penulisan novel mahupun cerpen.

    5) Kelas Akaun Bisnes Kecil WAHM/SOHO: ada beberapa modul yang sangat sesuai untuk dipelajari bagi mereka yang baru memulakan perniagaan.


    Langkah Kedua: 
    Menghubungi saya untuk memilih kelas yang diingini. Soalan analisa akan diberikan bagi menentukan kelas apa yang sesuai untuk dipilih.

    Langkah Ketiga
    Membuat pembayaran untuk yuran kelas dan menyiapkan semua tugasan yang diberikan.

    Langkah Keempat:
    Setelah siap semua tugasan, anda kini menjadi ahli alumni Akademi Bekerja Di Rumah dan berpeluang untuk menjadi rakan niaga Akademi Bekerja Di Rumah atau menjadi pengurus online bagi menyiarkan produk-produk Akademi Bekerja Di Rumah.


    Untuk pertanyaan lanjut, boleh hubungi saya melalui :

    Email: rahayu4179@gmail.com
    Sms/whatsapp: 013 - 255 0727
    Facebook: Rahayu Rashid

    Sekian, terima kasih. 
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...